Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Μαμά, τι είναι το σεξ;

Μαμά, τι είναι το σεξ;

από kmir

Μαμά, τι είναι το σεξ;Η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ψυχοσωματικής μας υγείας. Ως φυσική και συναισθηματική ανθρώπινη ανάγκη, η ενασχόληση με το σώμα μας και τις σχέσεις ξεκινάει από νωρίς.

Οι γονείς, όμως, συχνά νιώθουν αμηχανία και αναστάτωση όταν αντιλαμβάνονται την έκφραση της σεξουαλικότητας του παιδιού, μέσα από τις ερωτήσεις και τα παιχνίδια του. Ακόμα και γονείς με αυτοπεποίθηση και καλή επικοινωνία με το παιδί τους, μπορεί να αγχωθούν και να διστάσουν όταν αυτό κάνει ερωτήσεις σχετικά με το σεξ, και αναρωτιούνται: Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία; Πόσα πρέπει να του πω; Τι είναι σωστό και φυσιολογικό, και τι όχι; Και τι είναι, τελικά, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;

 

Της Τζίνας Χονδρού, ψυχολόγου

Τι είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση;

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει σκοπό να προσφέρει στο παιδί:

  • – Ενημέρωση για το φύλο του και το σώμα του.
  • – Προστασία της υγείας του και προφύλαξη από τη σεξουαλική κακοποίηση.
  • – Προετοιμασία για τις αλλαγές της εφηβείας και τις ερωτικές σχέσεις.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση πρέπει να ξεκινάει από μικρή ηλικία και να προσαρμόζεται στο επίπεδο σωματικής, γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού.

Τι να του πω ανά ηλικία;

Το παιδί μου είναι μόλις τριών!

Είναι μόλις τριών, είναι μήπως πολύ νωρίς ακόμα; Όχι! Γιατί, παρόλο που η λέξη «σεξ» δεν σημαίνει τίποτα για ένα τόσο μικρό παιδί, η λέξη «ευχαρίστηση» είναι κάτι που σίγουρα νιώθει! Σε αυτή την ηλικία, το παιδί εξερευνά το σώμα του και είναι συνηθισμένο να αγγίζει τα γεννητικά του όργανα. Αυτή η δραστηριότητα δεν προσφέρει τη σεξουαλική απόλαυση του ενήλικου αυνανισμού, είναι όμως ευχάριστη, αφού διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις των γεννητικών οργάνων. Είναι πολύ φυσικό το παιδί να νιώθει περιέργεια για το σώμα του, και δεν πρέπει να το κάνουμε να νιώθει ντροπή για τις ανακαλύψεις του. Είναι, όμως, καλή ευκαιρία να του μιλήσουμε για:

α) τις σωστές ονομασίες των γεννητικών οργάνων,

β) τη σημασία της καθαριότητας και

γ) τη διαφορά ανάμεσα στις ιδιωτικές στιγμές και τη δημόσια συμπεριφορά.

Το παιδί μου είναι τεσσάρων με πέντε ετών

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για το σώμα τους και τη λειτουργία του, καθώς και για το σώμα των άλλων παιδιών, και τις διαφορές ανάμεσα σε αγόρια και κορίτσια. Εμείς εξακολουθούμε να τους δίνουμε ακριβείς πληροφορίες και τα ενημερώνουμε με απλά λόγια για:

α) τη χρησιμότητα και τη λειτουργία κάθε μέρους του σώματος,

β) το ποιες είναι οι σωματικές διαφορές των δύο φύλων και

γ) το πώς γεννιούνται τα παιδιά.

Τα ενθαρρύνουμε να μιλούν μόνο με ενήλικες που εμπιστεύονται, και να καταλάβουν ότι, όπως δεν μπορούν κι εκείνα ν’ αγγίζουν όποτε και όπως θέλουν τον εαυτό τους ή άλλα παιδάκια, έτσι και κανένας άλλος δεν μπορεί να τ’ αγγίζει στις ιδιαίτερες περιοχές.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies