Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Μαλάξεις στο στήθος κατά τον θηλασμό!

Μαλάξεις στο στήθος κατά τον θηλασμό!

από kmir

MalaxeisThilasmosΣτόχος των μαλάξεων στο στήθος είναι να συνεχίζεται η ροή μητρικού γάλακτος προς το στόμα του μωρού, όταν εκείνο πιπιλάει τη θηλή χωρίς στην πραγματικότητα να καταπίνει.

Η κατάποση στο στήθος συμβαίνει όταν στο στόμα του μωρού μαζεύεται ποσότητα μητρικού γάλακτος και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Ακούγεται ένα ήπιο «γκλουπ» – αλλά όχι πάντα, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες!
2. Η γωνία της κάτω γνάθου του μωρού, ακριβώς κάτω από το αυτί, κινείται έντονα και αργά
3. Το στόμα του μωρού κατά το θηλασμό ανοίγει διάπλατα, μένει ανοιχτό κάνοντας παύση και έπειτα κλείνει
Το πιπίλισμα του μωρού στο στήθος της μητέρας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:
1. Στο «θρεπτικό» πιπίλισμα, όταν δηλαδή το μωρό λαμβάνει γάλα καταπίνοντας σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφηκε παραπάνω, και
2. Στο «μη θρεπτικό» πιπίλισμα, όταν δηλαδή το μωρό δεν λαμβάνει γάλα και δεν καταπίνει. Σε αυτήν την περίπτωση δεν ακούγεται «γκλουπ» την ώρα του θηλασμού, η γωνία της κάτω γνάθου του μωρού δεν κινείται έντονα ή κινείται γρήγορα, ενώ το στόμα του μωρού δεν ανοίγει διάπλατα, παρά μόνο πιπιλάει επιφανειακά την θηλή, κάνοντας μικρές και συχνές κινήσεις της γνάθου σαν τρεμούλιασμα.

Το «μη θρεπτικό» πιπίλισμα είναι φυσιολογικό και θεμιτό σε αρκετές περιστάσεις, όπως:

Στην πρώτη περίοδο εγκατάστασης του θηλασμού, όταν το μωρό μαθαίνει σιγά-σιγά να τρέφεται σωστά στο στήθος
Στην αρχή κάθε θηλασμού, όπου το μωρό με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιεί το αντανακλαστικό έκλυσης γάλακτος, δηλαδή με το γρήγορο πιπίλισμα το μωρό βοηθάει να «κατέβει» το γάλα.  Στο τέλος του κάθε θηλασμού, όταν αραιώνουν οι θρεπτικοί θηλασμοί και το μωρό χαλαρώνει. Σε εγκατεστημένη γαλουχία, οποτεδήποτε το μωρό θέλει να έρθει στο στήθος για λόγους πέρα από πείνα.

Ωστόσο, το «μη θρεπτικό» πιπίλισμα στο θηλασμό, εάν κυριαρχεί κατά τον πρώτο καιρό που εδραιώνεται η γαλουχία, είναι παθολογικό σημάδι και απαιτεί από επαγγελματίες υγείας και μητέρα να δράσουν, ώστε να αυξηθεί ο χρόνος «θρεπτικού» πιπιλίσματος. Κύριο μέσο για να γίνει αυτό και πολύ σημαντική τεχνική που κάθε θηλάζουσα μητέρα πρέπει να γνωρίζει είναι οι μαλάξεις στο στήθος.

Εάν λοιπόν το μωρό δεν πίνει άλλο μητρικό γάλα από μόνο του, η μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις μαλάξεις στήθους για να μετατρέψει το επιφανειακό πιπίλισμα του παιδιού της σε καταπόσεις, και να συνεχίσει έτσι το μωρό να λαμβάνει γάλα.
Οι πιέσεις αυτές στο στήθος της μαμάς προσομοιάζουν με το αντανακλαστικό έκθλιψης του γάλακτος (το απότομο «κατέβασμα» του γάλακτος που κάποιες μητέρες βιώνουν κατά το τάισμα ή όταν ακούν το μωρό να κλαίει – αν και πολλές μητέρες δεν νιώθουν αυτό το αντανακλαστικό).

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies