Αρχική Παιδί 2-6Ψυχολογία Μεγαλώνοντας κόρες!

Μεγαλώνοντας κόρες!

από kmir

Vintage-portrait-of-YoungGirlΦοράει ρούχα της μόδας, παίρνει πόζες, βάφει τα νύχια της. Ποιο είναι το πρόβλημα με όλα αυτά; Ότι είναι μόλις 9 ετών.

Σήμερα τα κορίτσια 8-12 ετών δέχονται καταιγισμό ερεθισμάτων από το ευρύτερο περιβάλλον τους. Τα ΜΜΕ, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο και η πληροφόρηση μέσα από αυτό, τα παιχνίδια στο διαδίκτυο αλλά και πολύ συχνά οι συζητήσεις ενηλίκων που δεν είναι έτοιμες συναισθηματικά, ψυχικά ή νοητικά να τις παρακολουθήσουν, «επεμβαίνουν» στη βίαιη και λανθασμένη ωρίμανση των παιδιών αυτών.

Αιτία αυτής της παρα-πληροφόρησης είναι κυρίως η απουσία των γονιών –λόγω εργασίας –που τους κρατά μακριά από το σπίτι, ενώ όταν γυρνάνε σε αυτό δεν έχουν αρκετό χρόνο για να περάσουν με τα παιδιά τους.

Δεν είναι επίσης σπάνιο το φαινόμενο τα παιδιά να γίνονται κοινωνοί συζητήσεων και προβλημάτων των ενηλίκων –παρακολουθούν συζητήσεις των γονιών τους με άλλους ενήλικες –που δεν ταιριάζουν στην ηλικία τους.

Ως αποτέλεσμα της απουσίας ή της μη επαρκούς και ενδεδειγμένης παρουσίας των γονιών στη ζωή τους, τα κορίτσια βιάζονται να μεγαλώσουν και έτσι χάνουν πρώιμα την παιδικότητα τους. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει από ήπιες ως σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, στο πώς αντιλαμβάνονται τις σχέσεις με τα αγόρια, στο πώς οι συνομήλικοι τους τα πλησιάζουν κ.λ.π.

Για παράδειγμα, ένα κορίτσι που υιοθετεί πρώιμα ένα γυναικείο στυλ, μπορεί να γίνει αντικείμενο χλευασμού και έτσι να πληγωθεί, ή να πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα. Ακόμα, μπορεί να επηρεαστεί και η επίδοση του στο σχολείο και στον εκπαιδευτικό του προσανατολισμό (σχολικό και εξωσχολικό) γενικότερα.

Τι μπορούν οι μητέρες να κάνουν ώστε να διορθώσουν τέτοια προβλήματα;

-Αφιερώστε χρόνο ως μάνα με την κόρη σας, οι δυο σας.

-Κανονίστε κάποιες κοινές δραστηριότητες.

-Δώστε έμφαση στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της και όχι στην εξωτερική της εμφάνιση.

-Καλλιεργήστε αξίες και στόχους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους.

-Προσανατολίστε την σε εκπαιδευτικούς στόχους.

Ωθήστε την σε σπορ.

– Καλλιεργήστε τη σχέση της κόρης σας με τον πατέρα της.

-Ελέγξτε τη χρήση του διαδικτύου και άλλων ηλεκτρονικών παιχνιδιών με χρονικό περιορισμό, αλλά και με έλεγχο στο περιεχόμενο των παιχνιδιών αυτών.

 

 

 

www.dpsy.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies