Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Mαστίτιδα: πώς αντιμετωπίζεται;

Mαστίτιδα: πώς αντιμετωπίζεται;

από kmir

mastitida-2 Του Στέλιου Παπαβέντση, παιδιάτρου

Η μαστίτιδα είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση των γυναικών που μόλις έχουν γεννήσει. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει λύση και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να λειτουργήσει ανασταλτικά στον θηλασμό.

Τι είναι η μαστίτιδα;

Μαστίτιδα είναι η φλεγμονή μέρους του μαστού μιας γυναίκας. Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει και μόλυνση στο στήθος της γυναίκας από μικρόβια.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας;

Η λεχώνα νιώθει ένα κομμάτι συνήθως του στήθους ή πιο σπάνια ολόκληρο το στήθος σκληρό, πρησμένο και επώδυνο. Μπορεί το δέρμα από πάνω να είναι κόκκινο. Η γυναίκα νιώθει άρρωστη και κουρασμένη. Μπορεί να έχει χαμηλό πυρετό.

Πότε μπορεί μια λεχώνα να παρουσιάσει μαστίτιδα;

Η μαστίτιδα είναι πιο συχνή κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ωστόσο μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φάση της γαλουχίας, ακόμα και σε μητέρα που θηλάζει για δύο χρόνια.

Τι προκαλεί μαστίτιδα;

Τα αίτια είναι τις περισσότερες φορές λάθη που γίνονται κατά τον θηλασμό. Συγκεκριμένα:

  • Μαστίτιδα μπορεί να προκύψει όταν η μητέρα ταΐζει το μωρό της αραιά ή σύμφωνα με ωράριο, αφήνει μεγάλα μεσοδιαστήματα χωρίς ερεθισμό του στήθους ή δεν θηλάζει το νεογέννητό της τη νύχτα. Αν η μητέρα νιώθει το στήθος της συμφορημένο και δεν βάζει το μωρό να θηλάσει συχνά και για όσο εκείνο θέλει, κινδυνεύει από μαστίτιδα. Κάποιες μητέρες παθαίνουν μαστίτιδα γιατί, επιστρέφοντας στη δουλειά τους, δεν βγάζουν το γάλα τους για πολλές ώρες.
  • Μια μητέρα που κουράζεται υπερβολικά με τις δουλειές του σπιτιού, δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της ημέρας ή δεν τρώει ικανοποιητικά, κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει μαστίτιδα.
  • Όταν η τεχνική του θηλασμού είναι λανθασμένη, η σύλληψη του στήθους από το παιδί φτωχή και η απομάκρυνση γάλακτος από αυτό ατελής, η μητέρα κινδυνεύει να αναπτύξει μαστίτιδα.
  • Κακή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος και κακή σύλληψη του μαστού από το μωρό οδηγούν συχνά σε πληγωμένες θηλές και ραγάδες. Η θηλή είναι πιθανό να επιμολυνθεί και το μικρόβιο να προχωρήσει πιο βαθιά στο στήθος προκαλώντας μαστίτιδα.
  • Κάποιες φορές, μαστίτιδα εκδηλώνεται σε ένα σημείο του μαστού το οποίο πιέζεται από σφιχτό στηθόδεσμο, από τη ζώνη της τσάντας ή από τα δάχτυλα.
  • Μαστίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μετά από άμεσο χτύπημα στο στήθος της λεχώνας και τραυματισμό.
  • Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά μαστίτιδα, σε σύγκριση με άλλες. Πρόκειται συνήθως για γυναίκες με μεγάλη παραγωγή σε γάλα ή με μεγάλο στήθος, οπότε το γάλα τους δεν απομακρύνεται ικανοποιητικά ή το στήθος τους πιέζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς οδηγούν τα παραπάνω σε μαστίτιδα;

Παρά τις διάφορες αιτίες, ο μηχανισμός της μαστίτιδας είναι κοινός: το γάλα της μαμάς δεν απομακρύνεται ικανοποιητικά από το στήθος της και παραμένει σε αυτό. Αυτή η στάση γάλακτος οδηγεί σε τοπική φλεγμονή. Τότε σε κάποιες περιπτώσεις μικρόβια από το δέρμα και τη θηλή της λεχώνας βρίσκουν ευκαιρία να διεισδύσουν στον μαστό και να τον μολύνουν.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies