Αρχική Παιδί 2-6Υγεία Κρυολόγημα: Συμπτώματα και επιπλοκές!

Κρυολόγημα: Συμπτώματα και επιπλοκές!

από kmir

Επιπλοκές κρυολογήματος!

Προτού επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία, είναι σημαντικό να εξετάσετε την παρουσία οποιασδήποτε επιπλοκής. Τα κρυολογήματα συχνά καλυτερεύουν μέσα σε λίγες ημέρες έως εβδομάδες, ανεξάρτητα του αν θα πάρετε ή όχι φάρμακο.

Παρόλα αυτά, ένας ιός κρυολογήματος μπορεί να προετοιμάσει το δρόμο για την εισβολή άλλων λοιμώξεων στο σώμα. Στους ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά, οι λοιμώξεις της κατώτερης αναπνευστικής οδού, καθώς και η ιγμορίτιδα είναι οι συχνότερες επιπλοκές. Σε ότι αφορά στην ιγμορίτιδα, τα χαρακτηριστικά της είναι ρινική συμφόρηση και πόνος στο πρόσωπο.

Σε ένα κρυολόγημα, οι εσωτερικές επιφάνειες των ιγμόρειων ερεθίζονται και πρήζονται και προκαλούν καταρροή. Οι απεκκρίσεις διοχετεύονται στη ρινική κοιλότητα. Εάν η δίοδος παροχέτευσης φράξει, τα υγρά συσσωρεύονται στο ιγμόρειο και μπορεί να μολυνθούν δευτεροπαθώς (βακτηριακά), οδηγώντας σε ιγμορίτιδα.

Στα νεότερα παιδιά, η οξεία μέση ωτίτιδα αποτελεί τη συχνότερη επιπλοκή. Αυτό εξηγείται από την απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, η οποία συνδέει το μέσο ους με το πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας. Επομένως, μπορεί να αισθάνεστε το αυτί βουλωμένο. Επιπλέον, τα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βρογχιολίτιδας και πνευμονίας.

Είναι, επίσης, σημαντικό να γνωρίζετε ότι το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί και να εμφανιστεί ως οξύς παροξυσμός σε άτομα που είναι επιρρεπή στη νόσο. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από άσθμα μαθαίνουν να ξεκινούν ή να αυξάνουν τη συνήθη φαρμακευτική αγωγή τους προκειμένου να αποτρέψουν μια τέτοια εμφάνιση.

Επιπροσθέτως, στα άτομα με ιστορικό χρόνιας βρογχίτιδας μπορεί να συστηθεί να επισκεφθούν το γιατρό τους εάν υποφέρουν από άσχημο κρυολόγημα ή λοίμωξη που μοιάζει με γρίπη, καθώς εμφανίζονται συχνά επιπλοκές από δευτεροπαθείς λοιμώξεις του θώρακα.

Διάκριση μεταξύ κρυολογήματος και γρίπης μπορεί να χρειαστεί προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση σχετικά με την παραπομπή των ασθενών για θεραπεία. Η γρίπη θεωρείται, σε γενικές γραμμές, πιθανή εάν: η θερμοκρασία είναι 38o C ή παραπάνω, παρατηρείται τουλάχιστον ένα αναπνευστικό σύμπτωμα (βήχας, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση ή ρινόρροια) και παρατηρείται τουλάχιστον ένα ιδιοσυστατικό σύμπτωμα (πονοκέφαλος, αδιαθεσία, μυαλγία, εφιδρώσεις/ ρίγη, κατάπτωση).

Η γρίπη συχνά ξεκινά απότομα με εφιδρώσεις και ρίγη, μυϊκά άλγη και πόνους στα άκρα, ξηρό πονόλαιμο, βήχα και υψηλή θερμοκρασία

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies