Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Κουνούπια! Τι θα πρέπει να προσέχουμε;

Κουνούπια! Τι θα πρέπει να προσέχουμε;

από kmir

kounoupiaΤο τσίμπημα από τα κουνούπια προκαλεί μια κοκκινίλα και έντονη φαγούρα που διαρκεί μερικές ημέρες.

Του Κώστα Νταλούκα, Παιδιάτρου

Αν όμως το κουνούπι είναι μολυσμένο, τότε μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, όπως η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μια νόσος που μεταδίδεται στους ανθρώπους με το τσίμπημα κουνουπιού, που έχει προηγουμένως τραφεί με αίμα από ένα μολυσμένο πουλί.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που θα μολυνθούν δεν θα έχουν συμπτώματα ή θα περάσουν κάτι σαν μια ελαφρά γρίπη. Μερικές όμως φορές ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, που έχει σαν αποτέλεσμα την νοσηλεία στο νοσοκομείο ή ακόμα και αυτόν το θάνατο.

Αν και ο κίνδυνος να σας τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι και να νοσήσετε σοβαρά είναι πολύ μικρός, είναι σημαντικό να πάρουμε προφυλάξεις για να προστατεύσουμε εμάς και την οικογένεια μας.

Επειδή αυτή την εποχή οι περισσότεροι από εσάς ρωτάτε αν επιτρέπονται οι εντομοαπωθητικές ταμπλέτες και τα υγρά που μπαίνουν στο ρεύμα μέσα στο σπίτι, διαβάστε τι πρέπει να έχετε κατά νου πριν αποφασίσετε να τα χρησιμοποιήσετε.

Διαβάστε επίσης και ενημερωθείτε για κάθε χημικό προϊόν που αγοράζετε και πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μέσα στο σπίτι σας, ιδίως αν έχετε πολύ μικρά παιδιά. Συνήθως όλα αυτά τα προϊόντα αναγράφουν στην ετικέτα τους τις περιεχόμενες χημικές ουσίες.

Για τον κνησμό και την ερυθρότητα που προκαλείται από το τσίμπημα του κουνουπιού, αρκεί να βάλετε μια κορτιζονούχο κρέμα (πχ Fucicort) στο σημείο και τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν σιγά-σιγά μέσα σε 2-5 ημέρες. Αν υπάρξουν εντονότερες αλλεργικές αντιδράσεις στο σημείο του τσιμπήματος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντισταμινικά από το στόμα για μερικές ημέρες.

Προστατευτικά μέτρα για τα κουνούπια στα παιδιά:

• Καλύψτε με ρούχα το εκτεθειμένο δέρμα. Βάλτε στα παιδιά μακριά παντελόνια, κάλτσες, μακριά μανίκια και ένα καπέλο, ιδίως αν η περιοχή που είστε έχει πολλά κουνούπια ή έντομα.

• Φορέστε ελαφρά χρωματισμένα ρούχα, επειδή τα κουνούπια έλκονται από τα έντονα χρώματα.

• Αποφύγετε να βγάλετε έξω τα παιδιά σας τις ώρες που τα κουνούπια κυκλοφορούν, κυρίως το πρωί και το σούρουπο.

• Αποφύγετε τις περιοχές που υπάρχουν πολλά κουνούπια.

• Χρησιμοποιείστε κουνουπιέρα σαν το πρώτο προστατευτικό μέτρο, ιδίως σε παιδιά που είναι μικρότερα των 6 μηνών. Επιθεωρήστε καλά την κουνουπιέρα από μέσα πριν την κλείσετε, μήπως έχετε κλείσει μαζί με το μωρό και κάποιο κουνούπι.

• Χρησιμοποιείστε φορητές κουνουπιέρες, που μπαίνουν και στην θέση του αυτοκίνητου, στο κουνάκι, στο καροτσάκι κλπ.

• Φροντίστε να μην μπαίνουν κουνούπια ή άλλα έντομα στο σπίτι κλείνοντας τις πόρτες και τα παράθυρα, ή καλύτερα αν έχετε σήτες χρησιμοποιείστε τις. Φροντίστε οι πόρτες και τα παράθυρα να κλείνουν καλά και να μην αφήνουν ανοίγματα.

• Περιορίστε τα κουνούπια γύρω από το σπίτι σας.

-Τα κουνούπια γεννούν αυγά σε λιμνάζοντα νερά, που χρειάζονται περίπου τέσσερις ημέρες για να μεγαλώσουν και να γίνουν κουνούπια έτοιμα να πετάξουν. Ακόμα και λίγη ποσότητα από νερό, πχ σε ένα πιατάκι κάτω από μια γλάστρα, είναι αρκετό για να μεγαλώσουν.

-Δύο φορές την εβδομάδα αδειάστε το λιμνάζον νερό που μπορεί να υπάρχει γύρω από το σπίτι σας, σε πιατάκια από γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτου, διάφορα δοχεία κλπ.

-Καλύψτε τα άδεια βαρέλια με σκέπασμα.

• Χρησιμοποιείστε σαν συμπληρωματική μέθοδο προστασίας, ιδίως όταν είστε έξω από το σπίτι, εντομοαπωθητικά.

Το Crilen της Ελληνικής εταιρείας Frezyderm περιέχει citronella και αιθέρια έλαια και κυκλοφορεί στην αγορά, μόνο στα φαρμακεία.

Το Bayrepel, ένα προϊόν με picaridine γνωστό επίσης και σαν KBR 3023, κυκλοφορεί στην αγορά με το όνομα Autan, και χρησιμοποιείται στην Ευρώπη από αρκετά χρόνια. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εναντίον ενός πλήθους από είδη κουνουπιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που κουβαλούν το πλασμώδιο της ελονοσίας. Τοξικολογική ανάλυση δεν έχει δείξει σημαντικές τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο. Αν και συνιστάται από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας και τον οργανισμό της προστασίας του περιβάλλοντος το 2002, το προϊόν αυτό, δεν έχει πιστοποιηθεί από τον PMRA και δεν κυκλοφορεί στην βόρειο Αμερική. (www.autan.co.uk).

Τα εντομοαπωθητικά θα τα βρείτε να κυκλοφορούν στα φαρμακεία και στα σούπερ-μάρκετ (αλοιφές ή σπρέι), σαν συνθετικά και σαν φυσικά εντομοαπωθητικά προϊόντα.

Τα συνθετικά εντομοαπωθητικά συνήθως είναι περισσότερο αποτελεσματικά και διαρκούν περισσότερο από τα φυσικά. Στα φυσικά το ενεργό συστατικό εξατμίζεται γρήγορα.

Όλα τα συνθετικά έχουν μια σχεδόν 100% δράση για τις πρώτες 2 ώρες, ενώ τα φυσικά εντομοαπωθητικά παραμένουν ενεργά μόνο για τα πρώτα 30-60 λεπτά και απαιτούν ξανά επάλειψη για να είναι αποτελεσματικά για μερικές ώρες αργότερα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies