Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Κατάλληλη χρήση της σχολικής τσάντας!

Κατάλληλη χρήση της σχολικής τσάντας!

από kmir

pollaplasiasmosΉρθε η ώρα για την επιστροφή στα σχολεία και οι γονείς μαζί με τα παιδιά επιλέγουν την σχολική τους τσάντα.

Από την Χριστίνα Καλαϊτζή, Παιδιατρική φυσιοθεραπεύτρια, kalaitzi.gr

Πως όμως τα βαριά σακίδια επηρεάζουν το σώμα του παιδιού;

Η σπονδυλική στήλη είναι φτιαγμένη από 33 οστά που ονομάζονται σπόνδυλοι και μεταξύ των σπονδύλων είναι οι δίσκοι που συμπεριφέρονται ως φυσικά «αμορτισέρ». Όταν ένα βάρος όπως ένα σακίδιο γεμάτο με βιβλία είναι λανθασμένα τοποθετημένο στους ώμους, η δύναμη του βάρους μπορεί να τραβήξει το παιδί προς τα πίσω.

Αντισταθμιστικά το παιδί θα κάνει κάμψη προς τα εμπρός στα ισχία ή θα κάμψει την πλάτη προκαλώντας στη σπονδυλική στήλη μία μη φυσιολογική συμπίεση.

Συμβουλές Για Το Πως Να Τη Φοράτε!

Έρευνες για την εργονομία της σχολικής τσάντας δείχνουν ότι η κακή χρήση της, μπορεί να μεταβάλλει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης, να περιορίσει τις φυσιολογικές κινήσεις και να αυξήσει δραματικά τους παράγοντες πόνου. Αν μια τσάντα υπερβαίνει το 15% του βάρους του σώματος του παιδιού, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο σώμα του. Το αυξημένο φορτίο κάνει το σώμα και το κεφάλι να γέρνει προς τα εμπρός.

Αυτή η ασύμμετρη στάση αλλάζει το φυσιολογικό πρότυπο βάδισης του παιδιού και αλλάζει το κέντρο βάρους του σώματός του κλονίζοντας έτσι την ισορροπία του. Το σώμα του παιδιού σας που διαρκώς αναπτύσσεται, προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα κάνοντας αλλαγές στη στάση του, όπως αύξηση της κάμψης στην πλάτη του (κυφωτική στάση) ή μείωση της φυσιολογικής καμπύλης που πρέπει να υπάρχει στην οσφύ.

Οι μαθητές του δημοτικού τείνουν να κουβαλούν πολύ βαριές τσάντες, ενώ οι μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου τείνουν να τις κουβαλούν πολύ χαμηλά ή στον έναν ώμο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies