Αρχική Είμαι ΈγκυοςΠρακτικός Οδηγός Κάπνισμα και εγκυμοσύνη!

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη!

από kmir

Cigarette cap of coffeeΚάπνισμα και εγκυμοσύνη είναι δύο έννοιες που δεν πηγαίνουν μαζί.

Ωστόσο, μπορείτε να λάβετε τα μέτρα σας για να ενισχύσετε τις πιθανότητές σας να κόψετε το κάπνισμα για τα καλά.

Ξεκινήστε παίρνοντας απαντήσεις σχετικά με τις πιο συχνές ερωτήσεις ως προς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μήπως το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα;

Iσως γνωρίζετε τους γενικούς κινδύνους του καπνίσματος -από τα δύσοσμα ρούχα και τις ρυτίδες έως τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο του πνεύμονα. Εάν καπνίζετε και είστε έγκυος ή σχεδιάζετε να μείνετε έγκυος, έχετε ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο για να σταματήσετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα μπορεί να δυσκολέψει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Το κάπνισμα επίσης αυξάνει τον κίνδυνο έκτοπης κύησης -όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μια σάλπιγγα.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει ένα μωρό κατά την εγκυμοσύνη;
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει ένα μωρό σε μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο περιορίζει την χορήγηση οξυγόνου αλλά και θρεπτικών ουσιών. Η έκθεση σε νικοτίνη αυξάνει επίσης τον καρδιακό ρυθμό του μωρού και μειώνει τις κινήσεις της αναπνοής του εμβρύου.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με άλλα προβλήματα όπως:

Κολπική αιμορραγία

Προβλήματα με τον πλακούντα, όπως όταν ο πλακούντας μερικώς ή εντελώς καλύπτει τον τράχηλο (πρόδρομος πλακούντας) ή όταν ο πλακούντας διαχωρίζεται από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας πριν από τον τοκετό (αποκόλληση του πλακούντα)

Χαμηλό βάρος γέννησης

Πρόωρη ρήξη των μεμβρανών -όταν η μεμβράνη που είναι γεμάτη με υγρό που περιβάλλει και προστατεύει το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αμνιακός σάκος) έχει διαρροή ή σπάει πριν από τον τοκετό και πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης

Πρόωρο τοκετό

Γενετικά προβλήματα που αφορούν την καρδιά, τα άκρα, το κρανίο, τους μύες και άλλους τομείς

Απώλεια της εγκυμοσύνης

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να επηρεάσει ένα μωρό και μετά τη γέννησή του προκαλώντας του:

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)

Κολικό

Aσθμα

Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Παιδική παχυσαρκία

Eρευνες δείχνουν επίσης ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική ανάπτυξη, τη συμπεριφορά ενός παιδιού και την ικανότητά του να μαθαίνει. Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει ακόμα και τη γονιμότητα ενός παιδιού.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies