Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση του παιδιού!

Χτίζοντας την αυτοπεποίθηση του παιδιού!

από kmir

Διδάξτε νέες δεξιότητες στο παιδί σας μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες του σπιτιού!

Η καθημερινότητα δίνει πολλές ευκαιρίες να διδάξουμε στο παιδί μας νέες δεξιότητες. Στα παιδιά αρέσει να βρίσκονται μαζί με τους γονείς τους και να συμμετέχουν βοηθώντας στις καθημερινές δραστηριότητες. Να επιλέγετε πάντα ώρες που είναι ξεκούραστο. Να έχετε την υπομονή να του δείξετε, αρκετές φορές, τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και μόλις επιχειρήσει να το κάνει μόνο του, επαινέστε για την προσπάθεια του και όχι για το αποτέλεσμα.

Η σύγκριση καταστρέφει την αυτοπεποίθηση!

Κάθε παιδί έχει το δικό του χαρακτήρα, την προσωπικότητα, κίνητρα και διαφορετικό ρυθμό μάθησης. Ο χρόνος ή ο τρόπος που χρειάζεται ένα παιδί για να μάθει μία νέα δεξιότητα ή να αντιδράσει σε μία κατάσταση είναι διαφορετικός από τον χρόνο που μπορεί να χρειάζεται κάποιο άλλο, της ίδιας ηλικίας. Είναι προτιμότερο να μη μπείτε στη διαδικασία σύγκρισης και να μη χρησιμοποιήσετε επιχειρήματα π.χ. δες πόσο ωραία το έκανε ο Γιωργάκης, προκειμένου να «πείσετε» το παιδί σας να κάνει κάτι πιο γρήγορα ή καλύτερα. Πάντα επιβραβεύετε το παιδί σας για την προσπάθεια και δεν κρίνετε αρνητικά το αποτέλεσμα.

Δώστε την ευκαιρία να ολοκληρώνει τις εργασίες μόνο του:

Αποφύγετε να παρεμβαίνετε!

Πολλές φορές παρόλο που μπορεί να έχετε αφιερώσει αρκετό χρόνο να δείξετε κάτι στο παιδί σας π.χ. πώς να φτιάχνει ένα πάζλ ή μία κατασκευή, εκείνο θα εξακολουθεί να δυσκολεύεται. Η προσπάθεια και η επιμονή που χρειάζεται ένα παιδί ώστε να καταφέρει να ολοκληρώσει κάτι είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Το παιδί βιώνει ότι το κατάφερε μόνο του. Η στάση των γονέων πρέπει να είναι «προσπάθησε μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου». Αντισταθείτε στον πειρασμό να παρέμβετε και να το κάνετε εσείς, αντί για εκείνο. Δώστε του χρόνο να το προσπαθήσει μόνο του και καθοδηγήστε το μόνο όταν σας το ζητήσει.

Η συμβουλή του ειδικου:

Η αυτοπεποίθηση είναι η προωθητική δύναμη για όλες τις ενέργειες μας. Οι γονείς, μπορούν να ενθαρρύνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους αποφεύγοντας τις υπερβολές. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει στην ανυπακοή. Αυτό που συμβουλεύουμε τους γονείς είναι να επιβραβεύουν και να ενισχύουν την ανεξαρτησία του παιδιού τους, διατηρώντας μία ισορροπία που να συμβαδίζει με την πραγματική του εικόνα και τις δυνατότητες του. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας προσπαθεί να κάνει πράγματα αλλά δεν τα καταφέρνει αυτό μπορεί να σημαίνει κάποια ήπια αναπτυξιακή καθυστέρηση που το δυσκολεύει να αναπτύξει τις ικανότητες του. Είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση και συμβουλευτική.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies