Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;

Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;

από kmir

 

Η καισαρική τομή, όμως, είναι μια χειρουργική επέμβαση και μπορεί να έχει και αυτή τις επιπλοκές της, όπως απώλεια αίματος, αιματώματα ή μολύνσεις. Φυσικά, σ’ ένα οργανωμένο μαιευτήριο αυτός ο κίνδυνος είναι μικρός, αλλά δεν μηδενίζεται ποτέ, γι’ αυτό καλό θα ήταν να επιλέγεται μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Θα πρέπει, πάντως, να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι η γέννηση του πρώτου παιδιού με καισαρική τομή σημαίνει, συνήθως, και τη γέννηση και των επόμενων με καισαρική, γεγονός που μειώνει τη δυνατότητα για πάνω από τέσσερις καισαρικές, γιατί η μήτρα δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες να επουλώνεται (υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει). Πολλές γυναίκες ρωτάνε αν ύστερα από μια καισαρική μπορούν να επιχειρήσουν να γεννήσουν φυσιολογικά. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος, την ώρα του τοκετού, να ανοίξει η μήτρα στην περιοχή της ουλής. Παρ’ όλο που αυτός ο κίνδυνος είναι μικρός (περίπου 6%),  αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να είναι καταστροφικό για το παιδί και τη γυναίκα. Γι’ αυτό και αν μια γυναίκα το επιχειρήσει, πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένη και, φυσικά, να επισκεφθεί ένα καλά οργανωμένο μαιευτήριο.

Τα τελευταία χρόνια, πολλές γυναίκες επιλέγουν την καισαρική, γιατί επιθυμούν να γεννήσουν ένα υγιές παιδί, χωρίς να ταλαιπωρηθούν υπέρμετρα. Αυτή η επιθυμία τους έχει οδηγήσει σε αρκετές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι στον σύγχρονο κόσμο πρέπει να επιτρέπεται η γυναίκα να επιλέγει, αφού όμως έχει ενημερωθεί επαρκώς για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο μεθόδων τοκετού. Συμπερασματικά, ανεξάρτητα με τις συζητήσεις που γίνονται, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κάθε γυναίκα είναι μοναδική και κάθε τοκετός που ξεκινάει είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο ή τον επόμενο, γι’ αυτό και πρέπει η έγκυος να επιλέγει τον γιατρό της πολύ προσεκτικά, ώστε να μπορέσει να φέρει στον κόσμο ένα υγιές μωρό, χωρίς να έχει επιπλοκές η ίδια και χωρίς να θυμάται αρνητικά τη μοναδική εμπειρία της γέννησης του παιδιού της.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies