Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;

Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;

από kmir

 

Καισαρική τομή: Έχει και αυτή τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Πρέπει να γίνεται, επίσης, διάκριση ανάμεσα στην καισαρική που γίνεται επειγόντως μετά την αποτυχία ενός φυσιολογικού τοκετού και στην προγραμματισμένη. Η επείγουσα καισαρική είναι η κατάληξη μιας αποτυχημένης προσπάθειας να ξεκινήσει ένας τοκετός ή να προχωρήσει φυσιολογικά. Συνήθως προκαλεί μεγάλο στρες. Σε ένα οργανωμένο μαιευτήριο, όμως, καταλήγει στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού, χωρίς επιπλοκές για τη μητέρα ή το μωρό. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις από τους μαιευτήρες για τον τοκετό στο σπίτι, χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης του εμβρύου με καρδιoγράφο. Όταν ξεκινάει ο τοκετός, δεν ξέρεις πώς θα καταλήξει. Αν κάτι πάει στραβά, χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι τη μεταφορά της επιτόκου σε μαιευτήριο, με καταστροφικές συνέπειες για το παιδί μερικές φορές. Η επιστροφή στη φύση πρέπει να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ασφαλή, και όχι το αντίθετο.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της καισαρικής τομής είναι το γεγονός ότι είναι πιο γρήγορη από τον φυσιολογικό τοκετό και, αν γίνει με επισκληρίδιο, πιο ανώδυνη κατά τη διάρκειά του. Επίσης, η μητέρα βλέπει το μωρό της και το κρατάει στην αγκαλιά της αμέσως μόλις γεννηθεί. Έτσι δεν αισθάνεται αποκομμένη από τη μεγαλειώδη εμπειρία της γέννησης.

Παρ’ όλα αυτά, η περίοδος μετά την καισαρική μπορεί να είναι επώδυνη, γιατί υπάρχει μια τομή στην κοιλιά της, αλλά και στον φυσιολογικό τοκετό υπάρχει η επισιοτομή, η οποία μπορεί να είναι εξίσου επώδυνη. Πολλές γυναίκες, που γέννησαν μεγάλα μωρά, αναφέρουν ότι έκαναν πάνω από έναν μήνα για να μπορέσουν να καθίσουν κανονικά. Επίσης, η τομή στο περίνεο, δηλαδή στο έξω μέρος του κόλπου και στο αιδοίο, που γίνεται για να μην σχιστεί η περιοχή ανεξέλεγκτα καθώς περνάει το κεφάλι του μωρού, είναι πολύ πιο δύσκολο να κρατηθεί καθαρή, καθώς η γυναίκα πρέπει να πηγαίνει στην τουαλέτα και να προσέχει να μην μολυνθεί. Μερικές γυναίκες αναφέρουν, επίσης, ότι μετά τον τοκετό επηρεάζεται η σεξουαλική τους ζωή, γιατί ο κόλπος δεν είναι ποτέ ο ίδιος μετά από έναν φυσιολογικό τοκετό, ιδιαίτερα ενός μεγάλου παιδιού, ενώ μετά μια καισαρική η περιοχή παραμένει όπως πριν από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική είναι πιο ξεκούραστα γιατί δεν χρειάζεται να πιεστούν για να περάσουν από την πύελο και τον κόλπο. Καμία φορά, όμως, ακριβώς επειδή γεννιούνται πολύ γρήγορα, παρουσιάζουν ταχύπνοια και γογγυσμό, και χρειάζεται να παραμείνουν για παρακολούθηση στη μονάδα προώρων, προκαλώντας αγωνία στους γονείς. Όμως, αυτή είναι μια κατάσταση που ξεπερνιέται, συνήθως, το πρώτο 24ώρο.

Επίσης, επειδή το έμβρυο δεν περνάει από τον κόλπο, κινδυνεύει λιγότερο από λοιμώξεις, ειδικά αν η μητέρα πάσχει την ώρα του τοκετού από κονδυλώματα ή έρπη, ή και από ηπατίτιδα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies