Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;

Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;

από kmir

kaisariki

Από την αυγή του ανθρώπινου είδους, ο τοκετός ήταν η κατάληξη μιας εγκυμοσύνης, ένα ταξίδι στη ζωή. Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση εκτός του φυσιολογικού τοκετού, αλλιώς η κατάληξη ήταν ο θάνατος του εμβρύου, της μητέρας ή και των δύο μερικές φορές.

 

 

Στον 21ο αιώνα, οι γυναίκες έχουν μια εναλλακτική λύση που τους προσφέρεται μέσα από τα θαύματα της σύγχρονης τεχνολογίας: την καισαρική τομή, κάτι που πριν από μερικές δεκάδες χρόνια δεν ήταν εφικτό.

Της δρ Ευθυμίας Κουτρουμπή, μαιευτήρα-χειρούργου γυναικολόγου

Tι είναι η καισαρική τομή;

Η καισαρική τομή είναι μια διαδικασία που επιτρέπει τη γέννηση ενός εμβρύου μέσα από μια τομή στην κοιλιακή χώρα και στη μήτρα, σε αντίθεση με τη γέννηση διαμέσου του κόλπου. Αναφορές για καισαρικές τομές που έγιναν μετά τον θάνατο γυναικών υπάρχουν στην Αίγυπτο, από το 3000 π.Χ. Μέχρι τον 20ό αιώνα, οι προσπάθειες που γίνονταν για καισαρική τομή, εξαιτίας των ελλιπών γνώσεων ανατομίας, των κακών μεθόδων αναισθησίας και της ανυπαρξίας αντιβιοτικών, κατέληγαν να θέτουν τη ζωή της γυναίκας σε μεγάλο κίνδυνο. Μόλις πριν από λίγες δεκαετίες, η πρόοδος της επιστήμης κατέστησε την καισαρική ασφαλή εναλλακτική λύση για τη γέννηση υγιών παιδιών, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας. Τα τελευταία χρόνια, η καισαρική τομή παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα, από 5-7%, που ήταν στις αρχές του 1970, στο 25-30%, με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση για την αναγκαιότητα πραγματοποίησης τόσων πολλών καισαρικών.

Σήμερα πραγματοποιούνται πολλές καισαρικές τομές, γιατί πολύ απλά τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι σε πολλές χώρες κάνουν λιγότερα παιδιά και έχουν την «απαίτηση» να είναι υγιή. Στις μέρες μας δεν είναι αποδεκτό να χαθεί ένα παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού, πόσω μάλλον να πεθάνει μια γυναίκα. Η πρόοδος της επιστήμης επέτρεψε να επιβιώνουν νεογνά πολύ πρόωρα και πολύ χαμηλού βάρους (ακόμη και νεογνά 700 γραμμαρίων), κάτι που στο παρελθόν δεν ήταν εφικτό. Όμως, αυτά τα νεογνά για να έχουν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης συνήθως  επιλέγεται να γεννιούνται με καισαρική τομή. Επίσης, οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυξάνουν μέρα με τη μέρα, και όταν συμβεί η πολυπόθητη εγκυμοσύνη, συχνά ύστερα από πολύχρονες προσπάθειες, μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία και υψηλό οικονομικό κόστος για το ζευγάρι, θεωρείται ασφαλέστερη η γέννηση με καισαρική τομή.

Φυσιολογικός τοκετός vs καισαρικής

Ας προσπαθήσουμε, όμως, να συγκρίνουμε τους δύο τρόπους τοκετού και να βρούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα καθενός απ’ αυτούς.

Φυσιολογικός τοκετός: Ο φυσιολογικός τοκετός πρέπει να είναι αυτό που λέει η λέξη, φυσιολογικός. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει και τελειώνει σε εύλογο χρονικό διάστημα και χωρίς να χρειαστούν σημαντικές μαιευτικές παρεμβάσεις, με τη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Σήμερα δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούνται τακτικές όπως εξωτερικοί ή εσωτερικοί μετασχηματισμοί ή κουτάλες, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού ή της μητέρας. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι πιο επώδυνος, αν και η επισκληρίδιος αναισθησία έχει μειώσει τον πόνο, ειδικά όταν αυτός είναι πιο έντονος, στη φάση της διαστολής, τότε που πρέπει να ανοίξει ο τράχηλος για να μπορέσει να περάσει το κεφάλι του παιδιού. Βέβαια, ακόμα και με την επισκληρίδιο δεν σημαίνει ότι η γυναίκα δεν θα αισθάνεται τίποτα, γιατί για να γίνει πρέπει να έχει ξεκινήσει ο τοκετός. Διαφορετικά, σταματάει τους πόνους και θα πρέπει να περιμένει η γυναίκα να περάσει η επίδραση των φαρμάκων για να ξαναρχίσει. Στο τελευταίο στάδιο, σε αυτό της γέννας, η γυναίκα πρέπει να είναι σε θέση για εξώθηση, να σπρώξει για να περάσει το μωρό από τον κόλπο και να γεννηθεί.

Όμως, ακόμα και χωρίς επισκληρίδιο, ο πόνος είναι υποφερτός και οι περισσότερες γυναίκες ξεχνούν τι πέρασαν όταν κρατήσουν στην αγκαλιά τους το νεογέννητο μωρό τους. Άλλωστε, αν ήταν τόσο δύσκολα τα πράγματα καμιά γυναίκα δεν θα έκανε δεύτερο ή τρίτο παιδί, που συνήθως η γέννησή τους είναι πιο εύκολη από το πρώτο. Επιπλέον, ο φυσιολογικός τοκετός έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παραβρίσκεται και ο σύζυγος και να δει όλη τη διαδικασία, αν το αντέχει, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο δεσμός  του  ζευγαριού μεταξύ τους και με το νεογέννητο μωρό τους. Βέβαια, ο φυσιολογικός τοκετός είναι απρόβλεπτος και μπορεί να καθυστερήσει σε σχέση με την ημερομηνία που αναμένεται, αυξάνοντας κατακόρυφα το άγχος και την ανησυχία των μελλοντικών γονέων. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι προς το τέλος έχουν εφιάλτες για τη διαδικασία γέννησης και όσο η ημερομηνία πλησιάζει γίνονται πιο ανήσυχες και πιο αγχωμένες.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies