Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Ιδέες για κολατσιό στο σχολείο!

Ιδέες για κολατσιό στο σχολείο!

από kmir

diatrofikes diatarahes2Τα παιδιά σήμερα περνούν πάνω από το ένα τρίτο της ημέρας τους στο σχολείο, συχνά επιβάλλεται να καταναλώσουν πολλά γεύματα ή σνακ εκτός σπιτιού.

Της Απέργη Κυριακής, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, diatrofi.gr

Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο για τον ανεφοδιασμό τους με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ώστε να αντεπεξέλθουν στο ομολογουμένως δύσκολο πρόγραμμα τους.

Ωστόσο συχνά αποτελεί “εφιάλτη” για τους γονείς, που έχουν να αντιμετωπίσουν από την μια τις γευστικές απαιτήσεις των μικρών, οι οποίες δεν συμβιβάζονται εύκολα με ένα απλό τοστ και από την άλλη τις “σειρήνες” των κυλικείων και των διαφημίσεων, που προωθούν σνακ αμφιβόλου ποιότητας και θρεπτικότητας.

Η λύση είναι απλή: να βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει, ώστε το καθημερινό σνακ να είναι μια διατροφική βόμβα γεύσης και θρεπτικών συστατικών μαζί.

Οι συνδυασμοί άπειροι, ο χρόνος μας περιορισμένος. Για αυτό, οι γευστικές ιδέες πρέπει να απαιτούν λίγο χρόνο προετοιμασίας ή ακόμα να μπορούν να προετοιμαστούν από το Σαββατοκύριακο ή το προηγούμενο βράδυ και το πρωί να μπουν στην τσάντα και φύγαμε!

Καλό θα είναι τα προσφερόμενα σνακ για το σχολείο, να έχουν δοκιμαστεί από πριν από τους μικρούς γευσιγνώστες. Μια τροφή που δεν έχει ξανά καταναλωθεί στην “ασφάλεια” του σπιτιού, μπορεί δικαίως να φοβίσει το παιδί και να μην καταναλωθεί στο σχολείο.

Από την άλλη, συχνά επιλογές, που δεν προτιμώνται στο σπίτι, το σχολικό περιβάλλον μπορεί να ενισχύει την κατανάλωση τους, αφού τα παιδιά μιμούνται το ένα το άλλο, τόσο για τις υγιεινές, όσο και για τις “ανθυγιεινές” συνήθειες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του σπιτικού σνακ, που εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες να καταναλωθεί και να μην το γυρίσει το παιδί άθικτο σπίτι, είναι το να μην περιφρονούμε οι μεγαλύτεροι το “ταπεινό” ταπεράκι μας στην δουλειά, δίνοντας το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Ακόμα, βοηθά η συχνή εναλλαγή των σνακ, καθώς και η τακτική συμμετοχή των παιδιών στην παρασκευή τους.

Καλό θα ήταν το παιδί να μην φεύγει νηστικό για το σχολείο, αλλά να καταναλώσει έστω ένα μικρό πρωινό, που θα το βοηθήσει να είναι δραστήριο τις πρώτες ώρες μέχρι το κολατσιό, αλλά και να μπορέσει να “αμυνθεί” καλύτερα στις διατροφικές προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies