Αρχική Παιδί 2-6Ανάπτυξη Η σημασία της ηθικής νοημοσύνης!

Η σημασία της ηθικής νοημοσύνης!

από kmir

dianoitika isxura paidiaΟ σύγχρονος τρόπος ζωής και η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές κοινωνίες και σχέσεις (γειτονιά, οικογένεια), μεγαλώνουν τα παιδιά με πιο υπερτροφικό εγώ.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια νιώθουν ότι όλα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους.

Είναι ακόμη απαραίτητο να τους μιλήσουμε και να τους διδάξουμε τι είναι η ηθική νοημοσύνη.

Η ηθική νοημοσύνη είναι ο σεβασμός στις αξίες των άλλων και η ικανότητα να ξεχωρίζουμε το σωστό από το λάθος.

Παρακάτω μας αναφέρει 3 βασικές αρετές της ηθικής νοημοσύνης και τους λόγους που πρέπει να τις διδαχτεί κάθε παιδί και έφηβος.

Σεβασμός – Ευγένεια!

Ο σεβασμός και η ευγένεια είναι τα βασικά στοιχεία που δείχνουν ότι εκτιμάμε τους άλλους και φερόμαστε πολιτισμένα. Διδάξτε στο παιδί σας να σέβεται και ενισχύστε τους καλούς τρόπους. Είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας. Είναι ένα εφόδιο που θα το συνοδεύει σε όλη του τη ζωή.

Καλοσύνη!

Διδάξτε στο παιδί σας την αξία της καλοσύνης. Μάθετε του να νοιάζεται για τα συναισθήματα των άλλων και όχι μόνο για τα δικά του. Μιλήστε του για τις ανιδιοτελείς πράξεις, ότι πρέπει να καθορίζονται από ευγενή κίνητρα και όχι από προσωπικό συμφέρον.

Δικαιοσύνη!

Μιλήστε στο παιδί σας για τη δικαιοσύνη και εξηγήστε τους λόγους που πρέπει να φέρεται δίκαια στους άλλους καθώς και τρόπους να αντιδρά απέναντι στο άδικο.

Οι παραπάνω παράγοντες επιδρούν στη ψυχοσύνθεση του παιδιού όταν πρέπει να πάρει μία απόφαση και ενισχύει την ηθική του συνείδηση. Μέσα από αυτή το παιδί έχει μία ξεκάθαρη αντίληψη να μπορεί να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος. Παράλληλα μιλήστε στο παιδί σας για σύγχρονα κοινωνικά θέματα (μετανάστευση, θρησκεία, χρώμα, φύλο κ.α.) ζητήστε την άποψη του και ευαισθητοποιήστε το σχετικά με αυτά.

Η γνώμη του ειδικού:

Τα παιδιά με αναπτυγμένη την ηθική νοημοσύνη βιώνουν τη συναισθηματική ασφάλεια. Καλλιεργείστε από νωρίς στο παιδί σας αξίες και διδάξτε τους την αυτοπειθαρχία. Βοηθήστε το να θέσει στόχους και να προσπαθεί πάντα να τους επιτυγχάνει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies