Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Η ξεχωριστή σημασία του 1ου θηλασμού!

Η ξεχωριστή σημασία του 1ου θηλασμού!

από kmir

thilasmos-mitriki-texniH έναρξη του θηλασμού κατά τα πρώτα λεπτά ή την πρώτη ώρα της ζωής του βρέφους αρχίζει με τη σωματική επαφή και βοηθά τη μητέρα και το παιδί, να βρουν τον καλύτερο τρόπο θηλασμού.

Όταν υγιή παιδιά τοποθετούνται πάνω στην κοιλιά και το στήθος της μητέρας τους αμέσως μετά τον τοκετό, παρουσιάζουν αξιοσημείωτες ικανότητες. Βρίσκονται σε εγρήγορση. Μπορεί να μπουσουλήσουν και με την απαλή φροντίδα της μητέρας τους να φθάσουν από την κοιλιά στο στήθος της. ( breast crawl).

Εκεί αρχίζουν να αγγίζουν και να μαλάσσουν το στήθος. Το πρώτο απαλό άγγιγμα του μητρικού στήθους από το χέρι ή το κεφάλι του νεογνού απελευθερώνει την ωκυτοκίνη, μια ορμόνη της μητέρας που ταυτόχρονα, διευκολύνει τη ροή του μητρικού γάλακτος και ενισχύει την αγάπη της για το μωρό.

Μετά, το νεογνό μυρίζει, βάζει στο στόμα του και γλύφει τη μητρική θηλή. Τέλος, βρίσκει την καταλληλότερη θέση και αρχίζει να καταπίνει το γάλα. Αυτή η σειρά των πράξεων είναι σημαντική για την επιβίωσή του.

«Αρχίζει με τη γέννηση. Η πρώτη μας κίνηση μετά τον τοκετό είναι να αναζητήσουμε το στήθος της μητέρας μας. Είναι μια πράξη στοργής και συμπόνιας. Χωρίς αυτή την πράξη δε μπορούμε να επιβιώσουμε. Είναι ξεκάθαρο… Έτσι είναι η ζωή, η πραγματικότητα»

*Δαλάι Λάμα και Howard C. Cutler «Η τέχνη της ευτυχίας – Ένα εγχειρίδιο για τη ζωή», 1998.

unicef.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies