Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Η ιστορία πίσω από τη Χιονάτη!

Η ιστορία πίσω από τη Χιονάτη!

από kmir

nanoiΟ χαρακτήρας της στο παραμύθι μπορεί να ήταν πραγματικός….

Μερικοί λαογράφοι και μελετητές πιστεύουν ότι η Χιονάτη ήταν βασισμένη στη ζωή της Margarete von Waldeck, γερμανίδα ερωμένη ενός Ισπανού πρίγκιπα.

Η ιστορία της Χιονάτης είναι γνωστή σήμερα μέσα από τις αφηγήσεις δύο γερμανών μελετητών της λαογραφίας, Jakob και Wilhelm Grimm, και από την ταινία κινουμένων σχεδίων του Walt Disney, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, η οποία βασίστηκε στην ιστορία των Grimm.

Τόσο η ταινία όσο και η λαϊκή ιστορία των Grimm περιέχουν τα ίδια βασικά στοιχεία: μια όμορφη νεαρή κοπέλα που διώχνεται από το σπίτι της, νάνοι και ένα δηλητηριασμένο μήλο που προέρχεται από τη ζηλιάρα, πονηρή θετή μητέρα της.

Το 1994, ο Γερμανός επιστήμονας, Eckhard Sander, δημοσιεύσε το εξής: Schneewittchen: Marchen oder Wahrheit; ( Χιονάτη: Είναι αλήθεια ένα παραμύθι;). Στο άρθρο αυτό, επισημαίνει ενδιαφέρουσες ομοιότητες μεταξύ της ιστορίας των Grimm και τη ζωή της Margarete von Waldeck (1513-1534) – οι ομοιότητες που επεσήμανε μπορεί να υποδηλώνουν ότι η Margarete ήταν η πραγματική Χιονάτη.

Η ζωή της αληθινής Χιονάτης!

Η Margarete ήταν κοντέσα ,κόρη του Φιλίππου IV, German Count von Waldeck-Wildungen. Στην ηλικία των 16 ετών, είχε σταλεί να ζήσει στις Βρυξέλλες, όπου τράβηξε την προσοχή ενός νεαρού πρίγκιπα που θα γινόταν αργότερα ο Φιλίππος Β ‘της Ισπανίας. Οι δυο τους έγιναν εραστές, προς μεγάλη απογοήτευση της μητριά της, που τη μισούσε, και του πατέρα του Φιλίππου, του βασιλιά της Ισπανίας. Ένας γάμος μεταξύ της Margarete και του νεαρού Φίλιππου θα ήταν πολιτικά πολύ άβολο.

Έτσι, ο Sander και άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι στήθηκε μια δολοπλοκία για να τελειώσει η σχέση τους με βίαιο τρόπο.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι ισπανοί αξιωματικοί δηλητηρίασαν την νεαρή 21 ετών κοπέλα, με τρόπο ώστε να μοιάζει με ασθένεια. Ο Sander, για παράδειγμα, αναφέρει ως απόδειξη ένα σημείωμα της Μαργκαρέτε, γραμμένο λίγο πριν πεθάνει. Η γραφής της φανερώνει τρέμουλο των χεριών το οποίο, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι σύμπτωμα δηλητηρίασης.

Αν και η μητριά της πέθανε πριν από την Margarete, το μίσος της για την νεαρή γυναίκα έχει μεγάλη ομοιότητα με το παραμύθι των Grimm.

Άλλες ομοιότητες με την ιστορία της Χιονάτης:

Οι 7 Νάνοι: H Margarete μεγάλωσε στην πόλη Bad Wildungen, όπου ο αδελφός της είχε πολλά ορυχεία χαλκού. Η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά τα ορυχεία ήταν μικρά παιδιά. Συχνά καχεκτικά στην ανάπτυξη τους από τον υποσιτισμό και τις συνθήκες εργασίας και σπάνια ζουν έως τα 20, τα παιδιά αυτά τα ανέφεραν ως νάνοι αν και δεν ήταν.

Το δηλητήριασμένο μήλο: Ο Sander κάνει επίσης αναφορά στον Bad Wildungen έναν άνδρα που συνελήφθη για την παροχή δηλητηριασμένων μήλων σε παιδιά που πίστευε ότι τον είχαν κλέψει. Ο Sander πιστεύει ότι οι Grimm γνώριζαν το περιστατικό και το πρόσθεσαν στο παραμύθι.

Χρώμα μαλλιών:  Η Margarete ήταν μια όμορφη γυναίκα με ξανθά μαλλιά. Η νεότερη έκδοση της Χιονάτης τονίζει τα μαύρα της μαλλιά, αλλά η αρχική έκδοση του παραμυθιού των Grimm αναφέρει ότι τα μαλλιά της Χιονάτης ήταν “κίτρινα”. Αυτό από μόνο του δεν αποδεικνύει τίποτα, αλλά προσθέτετε στα υπόλοιπα στοιχεία.

Είναι δύσκολο να δοθεί μια οριστική θετική απάντηση στο ερώτημα αν η Margarete ήταν η έμπνευση για την Χιονάτη, αλλά ο Eckhard Sander και άλλοι έχουν παρουσιάσει ισχυρά επιχειρήματα ως προς το γιατί θα πρέπει να πιστεύουμε κάτι τέτοιο.

 

www.kilkis-press.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies