Αρχική Παιδί 2-6Πρακτικός Οδηγός Παραδόσεις & έθιμα βοηθούν το παιδί!

Παραδόσεις & έθιμα βοηθούν το παιδί!

από kmir

bigstock holidays christmas happiness 73079545Τα Χριστούγεννα είναι μέρες γιορτής και χαράς για όλη την οικογένεια.

Είναι οι μέρες που όλοι ερχόμαστε πιο κοντά μεταξύ μας και επικρατεί ένα χαρούμενο και γιορτινό κλίμα.

Του Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού εργοθεραπευτή, www.mandou.gr

Φτιάχνουμε πολλά γλυκά, στολίζουμε το σπίτι και δημιουργούμε μία ευχάριστη ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Όσο τα έθιμα και τις παραδόσεις διατηρούν οι γονείς στο σπίτι, θα πρέπει να τα μοιράζονται μαζί με τα παιδιά τους.

Ακόμα και αν τα παιδιά δεν μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά ο στόχος είναι να βρίσκονται κοντά σας και να τους εξηγείτε τι ακριβώς κάνετε και γιατί.

Στόλισμα δέντρου!

Μία παράδοση που ήρθε στην Ελλάδα από τους Βαυαρούς. Το 1833 για πρώτη φορά στολίστηκε χριστουγεννιάτικο δέντρο στα ανάκτορα του Όθωνα. Δημιουργήστε ένα εύθυμο κλίμα με γιορτινά τραγούδια και διασκεδάστε στολίζοντας το δέντρο μαζί με το παιδί σας. Μετατρέψτε την απλή αυτή διαδικασία σε μία ευχάριστη οικογενειακή εμπειρία και αφήστε το παιδί σας να βάλει τη δική του πινελιά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σας! Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσετε την δημιουργικότητα του παιδιού σας.

Βασιλόπιτα!

Αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό και παλαιότερο έθιμο των Χριστουγέννων. Φτιάξτε τη βασιλόπιτα μαζί με το παιδί σας ή αν είναι αρκετά μικρό τοποθετήστε το σε τέτοιο σημείο ώστε να βλέπει τι κάνετε. Εξηγήστε του για ποιο λόγο κρύβεται μέσα το φλουρί και τι θα κερδίσει αυτός που θα το βρει! Μπορείτε να του δημιουργήσετε την προσδοκία ότι θα του αγοράσετε κάποιο δώρο αν πετύχει το φλουρί αλλά ακόμα και αν δεν το πετύχει μπορείτε να το επιβραβεύσετε ούτως η άλλως, επειδή συμμετείχε στην δημιουργία.

Κάλαντα!

Εξηγήστε στο παιδί σας τις ημέρες που λένε τα κάλαντα, παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς και παραμονή των Θεοφανίων. Κάνετε μαζί πρόβα τα λόγια και ενθαρρύνετε τα να τα τραγουδήσουν σε όσα περισσότερα σπίτια μπορούν. Με αυτό τον τρόπο συνδέεται το παιδί με την κοινότητα, τους γείτονες, τους γνωστούς και βέβαια με τους συγγενείς οι οποίοι περιμένουν το παιδί να το επιβραβεύσουν με γλυκά και χρήματα.

Άγιος Βασίλης!

Μιλήστε στο παιδί σας για τον Άγιο Βασίλη και εξηγήστε του ότι σύμφωνα με τον μύθο είναι εκείνος που φέρνει τα δώρα στα παιδιά. Σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού αποφασίστε εάν θα του πείτε όλη την αλήθεια!

Χριστουγεννιάτικες κάρτες!

Φτιάξτε μαζί με το παιδί σας κάρτες Χριστουγέννων. Γράψτε ευχές για όλη την οικογένεια και στολίστε τες κάτω από το δέντρο ή ταχυδρομήστε τες σε κάποιο μακρινό αγαπημένο πρόσωπο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα του και να δείχνει το σεβασμό του ως προς τους άλλους.

Μέσα από αυτά τα έθιμα τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν τους κοινωνικούς ρόλους καθώς και την κουλτούρα αλλά και την παράδοση μας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies