Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή H σημασία των προβιοτικών για τα παιδιά!

H σημασία των προβιοτικών για τα παιδιά!

από kmir

Η χορήγηση προβιοτικών συμπληρωμάτων σε εγκύους κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης μέχρι και την ημέρα της γέννησης, έχει ως αποτέλεσμα την μόνιμη εγκατάσταση αποικιών προβιοτικών στην γαστρεντερική οδό των βρεφών, σύμφωνα με μελέτη του Vanderhoof και των συνεργατών του. Σίγουρα, οι μελέτες σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να συνεχιστούν, όμως εικάζεται ότι η χορήγηση προβιοτικών θα έπρεπε ίσως να είναι πιο συστηματική κατά την διάρκεια της κύησης.

Τα μέχρι τώρα λοιπόν δεδομένα μας δείχνουν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της χορήγησης προβιοτικών είναι πιο σημαντικές στα βρέφη σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους.

Τα μωρά, τα οποία δε θηλάζουν αλλά διατρέφονται με αγελαδινό γάλα, εμφανίζουν στον γαστρεντερικό τους σωλήνα διαφορετικά στελέχη βακτηρίων, τα οποία τα καθιστούν (ιδιαίτερα τα πρόωρα), πιο ευαίσθητα σε διάρροια. Στις αναπτυσσόμενες χώρες τα βρέφη και τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε μεγαλύτερο βαθμό σε διάφορα είδη λοιμώξεων λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και διατροφής.

Ακόμη η δυσαπορρόφηση της λακτόζης είναι ένα συχνό πρόβλημα στους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Η χρήση προβιοτικών σε αυτόν τον πληθυσμό θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα. Στο παχύ έντερο των ηλικιωμένων περιέχονται 2,5 κιλά περίπου ζωντανών οργανισμών, ποσότητα η οποία εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, τις συνθήκες του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν, την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουν, καθώς και από την λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Λόγω της διαφορετικής συμπεριφοράς των οξέων του στομάχου στις διάφορες ηλικίες, συνιστάται οι ηλικιωμένοι να λαμβάνουν τα προβιοτικά μέσω κάψουλων, οι οποίες διαλύονται μέσα στον εντερικό σωλήνα και δεν επηρεάζονται από τα διάφορα οξέα του στομάχου.

Πειραματικά δεδομένα λοιπόν, αποδεικνύουν ότι η ικανότητα προσκόλλησης διαφορετικών ειδών προβιοτικών μικροοργανισμών στο εντερικό επιθήλιο εξαρτάται από την ηλικία του ανθρώπου, καθώς και από την κατάσταση της υγείας του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies