Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Η πρώτη βόλτα με το μωρό!

Η πρώτη βόλτα με το μωρό!

από kmir

volta mwroΚαλό είναι να μη βγάλετε το μωρό σας βόλτα για τον πρώτο τουλάχιστον μήνα της ζωής του.

Του Κώστα Νταλούκα, παιδιάτρου

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, μπορείτε να αρχίσετε να το βγάζετε, με το καροτσάκι, μετά τον δεύτερο μήνα της ζωής του.

Επειδή τον πρώτο μήνα τα μωρά τρώνε και κοιμούνται, δεν χρειάζεται να βγαίνουν βόλτα, αφού δεν πρόκειται να ωφεληθούν από αυτή, παρά μόνο εκείνα που έχουν κολικούς και ενδέχεται να ησυχάσουν με την βόλτα. Όσον αφορά τα πρόωρα συζητείστε με τον παιδίατρο.

Βόλτα το καλοκαίρι!

Μην εκτίθεται τα μωρά στον ήλιο. Παιδιά ηλικίας μικρότερης των δύο ετών καθόλου δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, για τους μήνες Μάρτιο έως και Σεπτέμβριο. Επειδή όμως η ηλιακή ακτινοβολία θεωρείται απαραίτητη για την σύνθεση της βιατμίνης D μην ξεχνάτε να τα βγάζετε έξω για βόλτα τις άλλες ώρες και ημέρες του χρόνου.

Όταν τα βγάζετε έξω, έστω και στην σκιά, περιποιηθείτε το δέρμα του προσώπου τους αλλά και του σώματός τους, με αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Φροντίστε το καροτσάκι τους να έχει ομπρέλα ή σκιάδι, και τα ίδια να είναι πολύ ελαφρά ντυμένα. Αν η βόλτα πρόκειται να κρατήσει αρκετή ώρα, πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό.

Βόλτα το χειμώνα!

Ουσιαστικά δεν απαγορεύεται να βγάλετε το μωρό σας για βόλτα έξω τον Χειμώνα, εφ’ όσον δεν βρέχει, δεν φυσάει δυνατός Βοριάς και γενικά δεν έχει κακές καιρικές συνθήκες.

Αν το κρύο είναι τσουχτερό ντύστε το καλά, φορέστε του γαντάκια και σκουφάκι, φροντίζοντας να το ξεντύσετε αμέσως μόλις μπείτε σε ζεστό χώρο.

Συμβουλές!

Δεν υπάρχει λόγος να βγάζετε τα μωρά σας έξω με κακές καιρικές συνθήκες, είτε ζέστης είτε κρύου. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα εκθέσετε σε κίνδυνο. Έχετε υπομονή.

Η επόμενη ημέρα μπορεί να είναι καλύτερη. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα ο καιρός βελτιώνεται γρήγορα. Είναι μύθος ότι πρέπει να βγάζετε το μωρό σας έξω με κακό καιρό για να σκληραγωγηθεί. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να ταλαιπωρηθείτε και σεις και εκείνο.

Προσέξτε στην βόλτα σας να μην το φέρετε σε επαφή με μεγάλους ή παιδιά, που δεν γνωρίζετε την κατάσταση της υγείας τους.

Αν κάποιος από αυτούς είναι άρρωστος και βήξει ή φτερνιστεί κοντά στο νεογέννητο βρέφος σας, το πιθανότερο είναι σε μερικές ημέρες να αρρωστήσει και αυτό. Τον Χειμώνα που πολλοί είναι άρρωστοι με βήχα και συνάχι, να προσέχετε ιδιαίτερα.

Την ίδια εποχή μην πηγαίνετε βόλτα με το μωρό σας σε παιδικές χαρές, όπου υπάρχουν μεγαλύτερα παιδιά, ή σε καταστήματα τροφίμων και γενικά σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies