Αρχική Είμαι ΜπαμπάςΨυχολογία Η πρώτη σεξουαλική επαφή του εφήβου!

Η πρώτη σεξουαλική επαφή του εφήβου!

από kmir

Καλό θα είναι να αποφύγετε βαρύγδουπες δηλώσεις και απειλές, όπως “Δεν θα ξαναβγείς από το σπίτι”, “Σου απαγορεύω να ξανασυναντηθείς με το φίλο σου”. Η αντιδραστικότητα που διέπει τα παιδιά στην εφηβεία δεν νομίζω πως θα συνεπιφέρει τα αποτελέσματα που αναμένετε μέσα από τέτοιου είδους “προειδοποιήσεις”. Το να προσπαθήσετε να το αποκόψετε από τη «σχέση του», το πιο πιθανό είναι να θυμώσει, να απογοητευτεί και να γεμίσει θλίψη.

Δείξτε λοιπόν, πως καταλαβαίνετε την ανάγκη του να έχει μία σχέση και να μοιράζεται τα συναισθήματά του με ένα άλλο άτομο, όμως θα πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του και να μην βιάζεται να εμπλακεί σε καταστάσεις που μπορεί να αποβούν δυσάρεστες μελλοντικά για το ίδιο.

Όσο περισσότερη κατανόηση δείξετε επομένως, τόσο πιο πιθανόν είναι το παιδί σας να σας ακούσει. Και φυσικά, μην ξεχνάτε τη σπουδαιότητα του να μπορείτε και εσείς να ακούσετε προσεκτικά όσα έχει να σας πει το παιδί σας. Να δείτε πως νιώθει, τι επιθυμεί, τι περιμένει, τι προσδοκά, τι φοβάται. Ακούστε το, για να σας ακούσει! Γιατί όπως έχει πει και ο Μολιέρος:« Όταν ξέρει κανείς ν’ ακούει, μιλάει πάντα καλά».

Όταν καταφέρετε να κάνετε μία ανοιχτή και ήρεμη συζήτηση με το παιδί σας, η οποία θα έπρεπε ιδανικά να γίνει ανάμεσα στο γονιό που βρίσκεται στο ίδιο φύλο με το παιδί, δηλαδή στη μητέρα με την κόρη και στον πατέρα με το γιο, προσπαθήστε να του πείτε όσα πιθανόν δεν γνωρίζει. Πώς να προφυλαχτεί, από τι κινδυνεύει, γιατί δεν χρειάζεται να βιάζεται να κάνει σεξ. Να του εξηγήσετε ότι «το σεξ δεν βιάζεται» και περιμένει να εμφανιστεί στην ηλικία που θα είναι πιο όμορφο, περισσότερο απολαυστικό και καλύτερα συνειδητοποιημένο.

Δηλαδή, πιο απλά από τα 16 χρόνια και μετά της εφηβείας. Ενημερώστε το, συμβουλέψτε το, χωρίς όμως επικριτική ή τιμωρητική διάθεση. Στην περίπτωση, που έχει συνάψει κάποιου είδους συναισθηματική σχέση η κόρη ή ο γιος σας με το άτομο που έκανε σεξ, καλό θα ήταν να επιδιώξετε να γνωρίσετε καλύτερα το άτομο αυτό. Ακόμα και αν στην αρχή ο θυμός σας το μόνο που σας κάνει να σκέφτεστε είναι πως πρέπει να χωρίσουν τα παιδιά, πρέπει να δείξετε ενδιαφέρον για τις ανάγκες και τα «θέλω» του παιδιού σας.

Τέλος, μία τέτοια γνωριμία δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα μπορούν να παιδιά όσο είναι ακόμα ανήλικα, να κλειδώνονται μόνα τους στο δωμάτιό τους. Μπορείτε να δείξετε «ανοχή» στη σχέση του παιδιού σας στο σπίτι, χωρίς υπερβολές, απαξιώσεις με διάθεση αξιολόγησης για «το ποιος είναι αυτός που τόλμησε να αγγίξει την κόρη μου», που ασφαλώς υπάρχει μέσα στο μυαλό, κυρίως του πατέρα. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει σε ανάλογη κατάσταση του γιου που τα πράγματα φαίνονται πιο ψύχραιμα και αποδεκτά. Για να μην γίνω κυνικός και πω ότι στο γιο μας μπορεί και να καμαρώνουμε…

Άρα:

Λειτουργείστε στρατηγικά, χωρίς πανικό, θυμό και τιμωριτικότητα.
Αποδεχτείτε το παιδί σας, διατηρήστε ανοιχτή την επικοινωνία μαζί του και φερθείτε ψύχραιμα στην «υποτιθέμενη» σχέση του.
Αποφύγετε την δραματοποίηση της σχέσης αυτής που συνήθως «χάνεται» μέσα στην πάροδο του χρόνου, αφού η εφηβεία ζει την αστάθειά της, χωρίς εσείς να το χρεωθείτε και «να φάτε» τη φόρτισή του.
Και να θυμάστε, πως δεν γίνεται να κλείσετε τα παιδιά σας σε κλουβί, που κάποια στιγμή θα το ανοίξει μόνο του και θα φύγει, βλέποντας εσείς… το κλουβί άδειο!

Μία είναι η αλήθεια ενός γονιού μπροστά στον έφηβο που αλλάζει και σεξουαλικά φωνάζει: «Γονιέ, μην σε τρομάξουν τα λάθη του. Φρόντισε να μην τα αυξήσεις!» 

 

 

www.askitis.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies