Αρχική Είμαι ΜπαμπάςΨυχολογία Η πρώτη σεξουαλική επαφή του εφήβου!

Η πρώτη σεξουαλική επαφή του εφήβου!

από kmir

3coupleΠριν λίγες μέρες ήρθαν στο γραφείο μου δύο γονείς, αναστατωμένοι και απελπισμένοι.

“Πιάσαμε την κόρη μας να κάνει σεξ!” φώναζαν, με τον πανικό να είναι έκδηλος στα πρόσωπά τους.

Η μητέρα μάλιστα, εκρηκτική και ιδιαίτερα γλαφυρή στο λόγο της, έλεγε πως «θα την τσουρομαδίσει» και δεν θα την ξαναφήσει να βγει από το σπίτι. Ο πατέρας πιο ήρεμος, έλεγε πως μεγάλωσαν την μονάκριβη κόρη τους με αρχές και πειθαρχία και δεν καταλαβαίνει τι πήγε στραβά και «χάλασε» το παιδί τους. “Η κόρη μας γιατρέ μου, ήταν πάντα αριστούχος, ήσυχο παιδί του διαβάσματος… Πώς γίνεται να έκανε κάτι τέτοιο;” Πέρασε αρκετή ώρα, όπου ο ένας χρέωνε τον άλλο και προσπαθούσαν να επιρρίψουν οπωσδήποτε κάπου την ευθύνη για το «πλημμέλημα» της μονάκριβής τους, από το facebook και τις παρέες μέχρι και την περιπτερού της γειτονιάς, που «τολμάει να πουλάει στα ανήλικα προφυλακτικά». Και αυτό γιατί όλη η ιστορία ξεκίνησε από ένα χρησιμοποιημένο προφυλακτικό, που βρήκε η μητέρα “Sherlock Holmes” κάτω από το στρώμα της κόρης της.

Όποιος από εσάς είναι γονιός και έχει παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία σίγουρα θα ταυτίζεται με την παραπάνω ιστορία. Γιατί αναντίρρητα, οι περισσότεροι γονείς νιώθουν το φόβο και την αγωνία, μήπως το παιδί τους και ειδικά η κόρη τους ξεκινήσει πρώιμα τις σεξουαλικές του επαφές. Ο πονοκέφαλος αυτός μάλιστα, φαίνεται να εντείνεται για τους γονείς, ιδιαίτερα, όταν βλέπουν πως ζουν σε μία χώρα, όπου η εφαρμογή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία μόνο σκοπέλους συναντά στο δρόμο της και οι ίδιοι ντρέπονται και αποφεύγουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ όταν βλέπουν, πως ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης των σεξουαλικών επαφών στα Ελληνόπουλα είναι τα 14.5 χρόνια, όπως πρόσφατες μελέτες στη χώρα μας επισημαίνουν.

Μάλλον όμως, είναι πιο εύκολο να προτιμήσει ένας γονιός τη σιωπή και την αποφυγή και να αφήσει το παιδί του έρμαιο της τύχης του, παρά να του μιλήσει για το σεξ και κυρίως, την υιοθέτηση μία υγιούς σεξουαλικής συμπεριφοράς εγκαίρως και όχι όταν πλέον θα’ ναι πολύ αργά. Αυτό όμως, είναι ένα άλλο κεφάλαιο που δεν χρειάζεται να το ανοίξουμε τώρα.

Ένας γονιός λοιπόν, που ανακαλύπτει, πως το παιδί του ξεκίνησε να κάνει σεξ πριν την ώρα του, μπορεί να νιώσει σοκαρισμένος, αναστατωμένος, θυμωμένος ή και εξοργισμένος. Ο κάθε ένας αντιδρά διαφορετικά, ανάλογα με τα βιώματα, τις στάσεις και τις αξίες του, το κοινωνικό και μορφωτικό του υπόβαθρο, την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έχει λάβει ο ίδιος, την ηλικία του, την ηλικία και το φύλο του παιδιού του και όχι μόνο. Σημασία έχει σε κάθε περίπτωση, να έχουν οι γονείς έναν γνώμονα, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν πιο ψύχραιμα και ώριμα μία αντίστοιχη κατάσταση.

Τι να κάνετε λοιπόν, άμα γίνεται κοινωνός μίας παρεμφερούς ιστορίας;

Κατ’ αρχήν, μην «πυροβολείτε» το παιδί σας, κυρίως όταν είναι κορίτσι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να διατηρήσετε την πόρτα της επικοινωνίας με το παιδί σας ανοιχτή. Άμα αρχίσετε να φωνάζετε και να ωρύεστε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απομακρύνετε το παιδί από κοντά σας και να χάσετε την εμπιστοσύνη του. Για να εξασφαλίσετε πως θα είστε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καλό θα ήταν να αποφύγετε να κάνετε οποιαδήποτε συζήτηση με το παιδί σας γι’ αυτό το θέμα, τη στιγμή που το ανακαλύψατε, αλλά να επιδιώξετε αυτήν την κουβέντα σε κάποια φάση, που θα είστε και εσείς πιο ήρεμοι. Όταν έρθει εκείνη η αμήχανη στιγμή, που θα πρέπει να μιλήσετε, αποφύγετε εκφράσεις όπως: “Δεν περίμενα ποτέ από σένα να κάνεις κάτι τέτοιο”, “Με απογοήτευσες τόσο πολύ” κ.α.. Το παιδί δεν πρέπει να νιώσει πως το απορρίπτετε, επειδή το επιπλήττετε, αλλά χρειάζεται να καταλάβει, πως το κάνετε αυτό γιατί ανησυχείτε για το ίδιο και θέλετε το καλύτερο γι’ αυτό.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies