Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο!

Η πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο!

από kmir

Υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι «μπορεί στην αρχή να φοβάσαι λιγάκι, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν κάπως παράξενα όταν ξεκινούν κάτι καινούργιο. Κάθε μέρα που θα περνάει όμως θα βρίσκεις κάτι όμορφο στο νηπιαγωγείο και θα σου αρέσει όλο και περισσότερο». Μην μπείτε στον πειρασμό να πείτε «μη φοβάσαι!» ή «δες τον μεγάλο σου αδερφό», αλλά δείξτε κατανόηση στο φόβο του παιδιού και προσφέρετε ενθάρρυνση.

Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να μιλήσει για τους φόβους του και βοηθήστε το να βρει λύσεις και τρόπους να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

Δείξτε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του παιδιού σας και τονίστε τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα (πχ όταν ήταν πιο μικρό είχε τρίκυκλο ποδήλατο, τώρα κάνει με βοηθητικές, ή τώρα ντύνεται μόνο του, ή πριν έκανε μουτζούρες και τώρα ξέρει να γράφει το όνομά του, κλπ).

Πρόβα τζενεράλε. Πριν ξεκινήσει το νηπιαγωγείο, κάντε μια γενική πρόβα με το παιδί. Συζητήστε πώς θα πάει στο σχολείο, ποιος θα είναι εκεί να το βοηθήσει να βρει την τάξη του, πώς θα χαιρετήσει τη δασκάλα του, πόση ώρα κρατάει το σχολείο, περίπου τι γίνεται την ώρα του μαθήματος και του διαλείμματος, πώς θα γυρίσει στο σπίτι και ποιος θα είναι στο σπίτι να το υποδεχτεί. Καθησυχάστε το παιδί ότι η δασκάλα θα είναι εκεί και θα το βοηθήσει ή θα του λύσει όλες τις απορίες.

Παίξτε με το παιδί σας παιχνίδι ρόλων, σχετικά με το πώς λέμε το όνομά μας, πώς γνωριζόμαστε με άλλα παιδιά, πώς ζητάμε κάτι από τη δασκάλα, κλπ. Το δραματικό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό για τα μικρά παιδιά, αφού τους προσφέρει την ευκαιρία να δεχτούν την αλλαγή και να προβάρουν τους νέους τους ρόλους.

Δώστε στο παιδί ένα μεταβατικό αντικείμενο σιγουριάς. Αποφύγετε τα παιχνίδια, συνήθως δεν τα προτιμούν οι δάσκαλοι στο σχολείο. Είναι προτιμότερο να του δώσετε κάτι προσωπικό: πχ ένα σημείωμα με μια καρδούλα, το όνομα του παιδιού και που του γράφετε ότι το αγαπάτε, μια οικογενειακή φωτογραφία ή μια ωραία ζωγραφιά.

Πέστε στο παιδί σας πώς νιώθατε εσείς όταν είχατε πάει στο νηπιαγωγείο και τονίστε τα θετικά της δικής σας εμπειρίας! Μοιραστείτε μαζί του τι ήταν αυτό που σας βοήθησε και σας έκανε να νιώσετε όμορφα τις πρώτες μέρες του σχολείου.
Μαζί με το παιδί σας γράψτε μια ιστορία για την πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο, με το παιδί σας πρωταγωνιστή!

Συμπεριλάβετε πολλές λεπτομέρειες, για το σχολικό, την τάξη, τη δασκάλα, τους συμμαθητές, αλλά και τα συναισθήματα του παιδιού σας, κλπ. Ζητήστε από το παιδί να βάλει αυτοκόλλητα και να κάνει ζωγραφιές στην ιστορία του και μοιραστείτε την με αγαπημένα σας πρόσωπα!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies