Αρχική Μωρό 0-2Διατροφή Η προετοιμασία του βρεφικού φαγητού!

Η προετοιμασία του βρεφικού φαγητού!

από kmir

symboules fagitoΗ διατροφή στην βρεφική ηλικία είναι κρίσιμη για την σωστή ανάπτυξή τους, θα πρέπει ωστόσο οι τροφές να είναι ασφαλείς, ώστε να μην εκτεθούν σε μικροβιακές μολύνσεις.

Της Γούτας Κικής Διαιτολόγου, Διατροφολόγου

Δεν είναι λίγες οι φορές που μια αστοχία στην προετοιμασία ή την συντήρηση των τροφών μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία τους.

Η προετοιμασία των βρεφικών τροφίμων κρύβει πολλούς κινδύνους, είναι σημαντικό να διατηρείται τα υψηλότερα στάνταρ υγιεινής για την πρόληψη και την αποφυγή σοβαρών λοιμώξεων.

Πολλοί γονείς αποφεύγουν την αγορά έτοιμων παιδικών τροφών και προτιμούν την παρασκευή βρεφικών γευμάτων στο σπίτι.

Έτσι μπορούν να ελέγχουν την ποιότητα της πρώτης ύλης, επιτυγχάνουν γεύματα με υψηλή θρεπτική αξία και διατηρούν ένα χαμηλό κόστος.

Ο κακός χειρισμός και η κακή προετοιμασία αλλά και η συντήρηση, μπορεί αν οδηγήσει σε επιμολύνσεις και σε ανάπτυξη μικροοργανισμών με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος κατά την επιλογή των συστατικών;

Ποιότητα των υλικών. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται νωπά τρόφιμα. Εάν δεν είναι δυνατόν τότε χρησιμοποιήστε κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα.

Προσοχή στα μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά να αναφέρεται στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή αλατιού.

Να ελέγχετε αν το κατάστημα ή ο χώρος διάθεσης των προϊόντων είναι δροσερό και τα ευαίσθητα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία σωστή.

Επίσης αν είναι καθαρός και δεν έχει εστίες μόλυνσης.

Να ελέγχετε την ημερομηνία λήξεως.

Τροφές που εγκυμονούν κινδύνους για το μωρό!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται, από παστεριωμένο γάλα μπορεί να είναι φορείς βακτηριδίων με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ασθενειών.

Μέλι μια τροφή τόσο σπουδαία και όμως αποφεύγεται η κατανάλωση του σε παιδιά κάτω των 12 μηνών γιατί αυξάνει τον κίνδυνο αλλαντίασης.

Έρευνες έδειξαν ότι η άμεση κατανάλωση μελιού δηλαδή πάνω σε πιπίλα ή απευθείας στο στόμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης.

Κονσερβοποιημένες τροφές (σπιτικές) μπορεί να κρύβουν βλαβερά βακτήρια. Αυτό συμβαίνει όταν δεν γίνεται σωστή κονσερβοποίηση.

κακή συντήρηση ή αποθήκευση κονσερβοποιημένων τροφών μπορεί να δημιουργήσει διόγκωση, διαρροή, σκουριά σε κουτιά ή βάζα.

αποφυγή χρησιμοποίησης συσκευασμένων τροφών που δεν αναγράφουν επαρκή στοιχεία για το περιεχόμενό τους ή συσκευασιών που δεν έχουν ετικέτες.

Προετοιμασία βρεφικών τροφίμων!

Τα βρέφη ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Μπορούν να προσβληθούν από διατροφικές μολύνσεις πολύ πιο εύκολα από τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες.

Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι εξής κανόνες:

Καλό πλύσιμο των χεριών και όλου του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία των τροφίμων.

Δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε ξεχωριστές σανίδες κοπής για τα πουλερικά, το κρέας, τα ψάρια και για τα υπόλοιπα τρόφιμα ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση.

Πλένουμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά καλά με καθαρό τρεχούμενο νερό.

Αποθηκεύουμε τα ωμά κρέατα, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου αμέσως μετά την αγορά.

Μαγειρεύουμε τα πουλερικά, το κρέας και τα ψάρια προσεκτικά για να σκοτωθούν τα βακτήρια που πιθανόν υπάρχουν σε αυτό.

Χρησιμοποιούμε θερμόμετρο κρέατος και βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα κρέατα θα μαγειρευτούν σε θερμοκρασία τουλάχιστον 160 F για τα κρέατα, 145F για τα ψάρια και όλα τα υπόλοιπα λευκά κρέατα τουλάχιστον 165F.

Αποθήκευση και αναθέρμανση βρεφικών τροφών.

Πετάμε το φαγητό που απομένει στο πιάτο του μωρού.

Μην αφήνετε το φαγητό να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες ή πάνω από 1 ώρα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.

Κρέας, ψάρι, αυγά, πουλερικά, απαγορεύεται η αποθήκευση τους στο ψυγείο για περισσότερο από 24 ώρες, όταν είναι προπαρασκευασμένες και 48 ώρες για φρούτα και λαχανικά.

Προσοχή στην αναθέρμανση τροφίμων κατεψυγμένων ή απλής ψύξης σε εσωτερική θερμοκρασία 165F.

Η απόψυξη των παιδικών τροφών δε πρέπει ποτέ να γίνεται, αφήνοντας τις τροφές σε θερμοκρασία δωματίου ή σε στάσιμο νερό.

Για τον καλύτερο έλεγχο των παρασκευασμένων βρεφικών τροφών είναι καλό να χρησιμοποιείται ετικέτες και να αναγράφετε η ημερομηνία παρασκευής.

Η διάρκεια που μπορεί να παραμείνει κατεψυγμένο ένα τρόφιμο είναι ένας μήνας.

www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies