Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Η πρόεδρος της Φλόγας Μαρία Τρυφωνίδη μιλάει στο Familylife.gr

Η πρόεδρος της Φλόγας Μαρία Τρυφωνίδη μιλάει στο Familylife.gr

από kmir

flogacover15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Καρκίνου! Ακούγεται οξύμωρο… τι δουλεία μπορεί να έχει ένα παιδί με τον καρκίνο… γιατί ένα παιδί νοσεί; Και τελικά όλοι εμείς πως μπορούμε να βοηθήσουμε;

Τα παιδιά αρρωσταίνουν… κάποια παιδάκια αρρωσταίνουν βαριά… δίνουν αγώνα για την ζωή τους και είναι ακόμα… μωρά ή νήπια…

Αυτή η συνέντευξη είναι αφιερωμένη, σε όλα εκείνα τα παιδάκια που η ζωή τους έδειξε από νωρίς το πιο σκληρό της πρόσωπο…

Συνέντευξη στη Σκοπελίτη Μαρία

Τι είναι ο παιδικός καρκίνος; Τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη, υπάρχει όμως έγκυρη διάγνωση. Αν πετύχουμε έγκυρη διάγνωση μπορούμε να οδηγηθούμε σε ίαση στα περισσότερα παιδιά.

Γι΄αυτό θα πρέπει κάθε γονιός να έχει στο μυαλό του, τα σήματα που θα πάρει από το παιδί του!

Θα πρέπει να ερευνούμε κάθε τι που επιμένει, ένα πυρετό που επιμένει, αν διαπιστώσουμε μια κόπωση στο παιδί, μια αδυναμία, ανορεξία, όλα τα συμπτώματα που επιμένουν μπορεί να κρύβουν κάτι.

Η Φλόγα έχει ένα έντυπο στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά τα συμπτώματα που θα πρέπει να έχει ένας γονιός στο μυαλό του. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη, να ενημερώσουμε τους νέους γονείς.Floga 2

Καρκίνος και παιδί….
Είναι ασύμβατα καρκίνος και παιδί αλλά είναι πραγματικότητα, είναι μια σπάνια νόσος αλλά υπάρχει.

Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και η ιατρική στηρίζεται στην τεχνολογία, τα 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά. Τα ποσοστά ίασης δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε πριν 30 χρόνια.

Υπάρχει έξαρση του παιδικού καρκίνου;
Καταρχάς δεν ξέρουμε αν υπάρχει έξαρση, αυτό δεν μπορούμε να το πούμε με ασφάλεια, στη χώρα μας δεν υπήρξε πότε μια καταγραφή από όλα τα ογκολογικά τμήματα, ώστε να έχουμε ένα ακριβή αριθμό ασθενών.

Αυτό το κάνουμε από το 2009 σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Ογκολόγων-Παιδιάτρων και μόλις συμπληρώσουμε 5 χρόνια, θα μπορούμε να έχουμε κάποια ασφαλή στατιστικά στοιχεία.

Για την ώρα υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στα 350 παιδιά τον χρόνο, νέα περιστατικά στα ογκολογικά της χώρας γενικώς.

Η Φλόγα πως βοηθάει αυτά τα παιδιά;
Η Φλόγα ιδρύθηκε το 1982 και τακτικά μέλη είναι μόνο γονείς παιδιών με καρκίνο, το κάνουμε αυτό γιατί θεωρούμε, ότι μπορεί να γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα, τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και να φερόμαστε στα παιδιά με διακριτικότητα και σεβασμό στην αξιοπρέπεια τους.

Έχουμε ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο στηρίζεται σε 3 πυλώνες, την ιατρική, την ψυχική και την κοινωνική φροντίδα.

Όσο αναφορά την ιατρική φροντίδα είμαστε δίπλα στα παιδιά, είμαστε κάθε μέρα στα νοσοκομεία και ξέρουμε που υστερεί η δημόσια υγεία και που χρειάζεται βοήθεια, προσπαθούμε και εμείς από πλευρά μας να καλύψουμε τα κενά της πολιτείας.

Διαπιστώσαμε ότι ο αξονικός τομογράφος ήταν 20ετίας και έδινε λανθασμένα αποτελέσματα, τον αντικασταστήσαμε.

Διαπιστώσαμε ότι οι χώροι που κινούνται τα παιδιά μας ήταν ακατάλληλοι στο Αγ. Σοφία, τα ανακαινίσαμε.

Διαπιστώνουμε ότι οι γιατροί μας δεν έχουν υπολογιστές, δεν έχουν μελάνι να τυπώσουν πολλές φορές, τα καλύπτουμε.

Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει έλλειψη γιατρών, προσλαμβάνουμε γιατρούς μέσω του πανεπιστημίου, μέσω της ιατρικής σχολής, χρηματοδοτούμε την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και ψυχολόγων.

Στηρίζουμε την ιατρική φροντίδα γιατί για εμάς είναι το βασικότερο, να έχουν τα παιδιά σωστή ιατρική φροντίδα, να έχουν την θεραπεία τους σωστά στην ώρα τους, όλα τα άλλα θεωρούμε ότι είναι εξίσου σημαντικά αλλά σε δεύτερη προτεραιότητα.

Οι γονείς πως μπορούν να βοηθήσουν; Ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι παιδί τους είναι άρρωστο!
Κοίταξε θα σου πω αυτό που λέω πάντα, «Θεέ μου μην μου δώσεις όσα μπορώ να αντέξω». Όλοι οι γονείς εφόσον βρεθούν σε αυτή τη θέση, ανταποκρίνονται άριστα, ενημερώνονται και στέκονται δίπλα στα παιδιά τους άψογα!

Κάθε γονιός μπορεί να αντιμετωπίσει το κάθε τι. Μπορούν, όλοι μπορούν!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies