Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΨυχολογία Κακοποιημένες γυναίκες και ψυχολογία!

Κακοποιημένες γυναίκες και ψυχολογία!

από kmir

WomanBloodCryingΗ βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να συνιστά την πιο διαδεδομένη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την UNICEF.

Της Λίλιαν Σουμέλη, Ψυχολόγου- Οικογενειακής συμβούλου

Μιλάμε για την έμφυλη βία, με την έννοια ότι το φαινόμενο της βίας πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, από αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας Εγκληματικής Θυματοποίησης οι γυναίκες έχουν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πέσουν θύματα βίας από κάποιο άτομο με το οποίο έχουν πολύ στενή σχέση συγκριτικά με τους άνδρες θύματα.

Η «αθέατη βία», όπως ονομάζεται η βία μέσα στο σπίτι είναι κάθε συμπεριφορά μέσω της οποίας το πιο δυνατό μέλος της οικογένειας (από σωματική, κοινωνική ή οικονομική θέση) και συνήθως ο σύζυγος χρησιμοποιεί επιβολή, εξουσία, παραμέληση δείχνοντας έλλειψη σεβασμού και περιορισμό της προσωπικής ελευθερίας του ατόμου εκμεταλλευόμενος τη θέση του.

H βία κατά των γυναικών πλήττει όλα τα κοινωνικό οικονομικά στρώματα, και μπορεί να συμβεί είτε σε ετερόφυλες, είτε σε ομόφυλες σχέσεις. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι η εγκυμοσύνη δε συνιστά περίοδο αναχαίτισης της βίας, ενώ παρατηρείται σημαντικός βαθμός κακοποίησης στις γυναίκες με αναπηρία ως άτομα με αυξημένο κίνδυνο να θυματοποιηθούν.

Η κακοποίηση συνήθως αρχίζει «διακριτικά» και κλιμακώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η γυναίκα που υφίσταται κακοποίηση, υποτιμάται συστηματικά από τον θύτη καθώς εκείνος δημιουργεί ατμόσφαιρα μόνιμης απειλής στο χώρο που ζει.

Έχει την πρόθεση να ασκήσει έλεγχο στην συμπεριφορά της γυναίκας μέσω του φόβου και της κακομεταχείρισης. Συνήθως, ο θύτης διακατέχεται από συναισθήματα ελέγχου, εγκατάλειψης, χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανταγωνισμού και απουσίας ενσυναίσθησης. Δυστυχώς, η κακοποίηση δεν σταματά ποτέ σ’ένα μόνον επεισόδιο.

Μορφές Βίας…

Η κακοποίηση παρουσιάζει πολλές μορφές κάποιες δύσκολα αναγνωρίσιμες: τη Λεκτική βία (προσβολές, άμμεσες λεκτικές επιθέσεις, βρισιές, υποτίμηση). Την Ψυχολογική βία (εκτόξευση απειλών, ψέματα, συκοφαντίες, περιορισμό στις οικογενειακές, φιλικές & κοινωνικές συναναστροφές, έλεγχο στην οικονομική κατάσταση, εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη, συνεχής παρακολούθηση, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων του θύματος κ.α.).

Σταδιακά ακολουθείται η Σωματική βία, που αφορά επαναλαμβανόμενα χτυπήματα και κλωτσιές στα γόνατα, τα πόδια, το κεφάλι, το πρόσωπο και το σώμα, βίαια σπρωξίματα. Πολύ συχνά η σωματική κακοποίηση οδηγεί στον θάνατο του θύματος.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies