Αρχική ΔιάφοραΚαλοκαίρι H ψυχολογική διάσταση των διακοπών!

H ψυχολογική διάσταση των διακοπών!

από kmir

Mother Girl SummerΟι διακοπές φέρνουν στο μυαλό κάθε ατόμου ποικίλες και ξεχωριστές αναμνήσεις, προσδοκίες, συναισθήματα, αγαπημένα πρόσωπα, μέρη, εικόνες, μυρωδιές.

Της Λίλιαν Σουμέλη, Ψυχολόγου- Οικογενειακής συμβούλου

Κάνω διακοπές σημαίνει τη διακοπή από τους έντονους ρυθμούς και τη μονοτονία της καθημερινότητας και συμβολίζει την επικοινωνία και τη συντροφικότητα. Θα πρέπει να βιώνεται ως μία ευκαιρία ανάπαυλας, ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας.

Σε μία μάλιστα εποχή που η ανατροπή των σταθερών της ζωής, σε οικονομικό, κοινωνικό, ηθικό επίπεδο έχει γίνει κανόνας, το άτομο βιώνει καθημερινά, συναισθήματα όπως άγχος, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, θυμό, απογοήτευση.

Μέσα σ’ένα τέτοιο πλαίσιο ψυχολογικής πίεσης για αυτοσυντήρηση η αναγκαιότητα και η σημασία για τήρηση των διακοπών συνέχεια αυξάνει.

Η ψυχολογική διάσταση των διακοπών!

Οι διακοπές προϋποθέτουν ότι το άτομο θα φροντίσει για την ενδυνάμωση της ψυχολογίας του αφιερώνοντας ποιοτικό χρόνο στον εαυτό του με στιγμές ουσιαστικής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τα αγαπημένα του πρόσωπα, και κοινωνικής συναναστροφής.

Θα αναγνωρίσει και θα αναπροσαρμόσει τις προσωπικές ανάγκες και προσδοκίες του, διαμορφώνοντας έτσι ένα πλαίσιο ρεαλιστικών, ευχάριστων διακοπών σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του και όχι ακολουθώντας κάποιους «μύθους» και «στερεότυπα» που υποτίθεται ότι καθορίζουν την επιτυχή έκβαση των διακοπών και κατά συνέπεια την ευτυχία του ατόμου.

Το να μάθει να χαλαρώνει, να «απομακρύνεται» από εστίες που του προκαλούν ένταση και άγχος. Συνήθως μία από αυτές είναι η συνεχής, εξ αποστάσεως ενασχόληση με την εργασία ή ακόμη το άγχος της άμεσης ανταπόκρισης στην «επικοινωνία» και δικτύωση που «επιβάλλουν» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Στόχος των διακοπών για το άτομο θα πρέπει είναι η σταδιακή «ψυχική απόδραση» που χαρακτηρίζει τις ποιοτικές διακοπές (έρευνες δείχνουν ότι θα πρέπει να εστιάζουμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα) και να βιώσει τα οφέλη που του προσφέρονται.

Πιο συγκεκριμένα, να αποφορτιστεί, να μειώσει το άγχος του, να πάρει απόσταση από τα προβλήματα που ενδεχομένως το απασχολούν και να ενεργήσει στη συνέχεια με μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και ψυχραιμία.

Συναισθήματα που ευνοούνται κατά τη διάρκεια των διακοπών όπως η ελευθερία στη σκέψη και έκφραση, οι στιγμές ευτυχίας, χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς βοηθούν το άτομο να αποκτήσει τα «ψυχικά αποθέματα» για να ανταποκριθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και να διαχειριστεί τα συναισθήματα του στις υψηλές απαιτήσεις και στις δύσκολες περιόδους της ζωής του.

Μην ξεχνάτε, πως οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια αλλά είναι βασική ανάγκη, δικαίωμα και απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη σωματική υγεία όσο και για την ψυχική ισορροπία του ατόμου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies