Αρχική ΔιάφοραΣυνεντεύξεις Η Παναγιώτα Βλαντή στο familylife.gr!

Η Παναγιώτα Βλαντή στο familylife.gr!

από kmir

vlanti coverΗ Παναγιώτα Βλαντή φέτος πρωταγωνιστεί στο θέατρο με το έργο, «Σκηνές από έναν γάμο» του Μπέργκμαν.

Το έργο μιλάει για τον γάμο, την φθορά στον έρωτα, το διαζύγιο!

Η Παναγιώτα δεν έχει παντρευτεί αλλά έχει ζήσει τον γάμο, μέσα από μακροχρόνιες σχέσεις… το τέλος τελικά είναι πάντα επώδυνο;

Συνέντευξη στην Σκοπελίτη Μαρία

Φέτος στο θέατρο πρωταγωνιστείς σε μια παράσταση που μιλάει για τον γάμο… μίλησε μου λίγο για τη παράσταση!

Είναι Μπέργκμαν και είχε γίνει σειρά, πολλά χρόνια στη Σουηδία είχε τόση μεγάλη επιτυχία που σταματούσαν όλα για να το δούνε, -κάτι σαν τον άγνωστο πόλεμο που είχαμε εδώ στην Ελλάδα, όπως μου είχε πει η μητέρα μου- και μετά ο Μπέργκμαν το έκανε ταινία, έπαιξε η τότε σύντροφος του. Ουσιαστικό είναι αυτοβιογραφικό, ένα κομμάτι του συγγραφέα και της γυναίκας του.

Έχει να κάνει με την σχέση ενός ζευγαριού και όλα αυτά που περνάει μέσα στο γάμο, την ρουτίνα, την καθημερινότητα, τα παιδιά, τις ευθύνες, την συμβατικότητα, την κοινωνικότητα, το τρίτο πρόσωπο, το πώς μπορεί ο ένας με τον άλλον να ξαναβρεθούν όταν υπάρχει αγάπη, πως αντιμετωπίζεται ένα διαζύγιο και πως είναι η σχέση μετά το διαζύγιο.

Όταν πρωτοδιάβασα το έργο, παρ’ όλο που δεν έχω παντρευτεί, με άγγιξε πάρα πολύ, θεωρώ ότι είναι ένα έργο σχέσης, δεν είναι ανάγκη να είσαι παντρεμένος, γιατί και εγώ ζούσα με έναν άνθρωπο οκτώ χρόνια και ήτανε γάμος, βρήκα κομμάτια μου.

Μια φίλη μου μου είπε κάποια στιγμή κάτι για τον άντρα της και ήταν σαν να άκουγα την Μαριάννα, ήταν πραγματικά αυτούσιο κομμάτι του κειμένου. Κάθε γυναίκα και κάθε άντρας θα βρει ένα κομμάτι δικό του σε αυτό το έργο. Το βλέπω άλλωστε από την συμμετοχή του κόσμου που πιάνει και αυτό το ιδιαίτερο χιούμορ του συγγραφέα.

Πόσο δύσκολο είναι να υποδυθείς μια γυναίκα που ήταν παντρεμένη, χωρισμένη…

Πάρα πολύ δύσκολο έτσι και αλλιώς, αλλά δεν είχε να κάνει με το γεγονός ότι δεν ήμουν παντρεμένη, γιατί πιστεύω ότι ο πόνος σε ένα χωρισμό είναι ο ίδιος είτε είσαι παντρεμένος είτε δεν είσαι, έχω δει διαζύγια που έχουν χωρίσει άκοπα γιατί δεν υπήρχε η αγάπη και έχω δει σχέσεις που έχουν χωρίσει και πραγματικά υποφέρουν, δεν γίνεται να χωρίσεις μετά από 8 χρόνια και να μην είσαι άσχημα, αλλάζει η ζωή σου εντελώς αλλά αυτό είναι ένα γενναίο βήμα που κάνεις και το κάνει συνήθως ο γενναίος και ο πιο δουλεμένος και ψαγμένος με τον εαυτό του.

Υπάρχει δειλία, υπάρχει η έλλειψη εσωτερικότητας, δυστυχώς όταν το ανακαλύψεις αυτό πονάει πάρα πολύ, πιστεύεις πάντα ότι έχεις ένα σύντροφο και του προσδίδεις πράγματα που νομίζεις ότι τα έχει ενώ δεν τα έχει πάντα, εμείς θέλουμε να τον δούμε έτσι, δεν θέλουμε να παραδεχτούμε ότι η επιλογή μας είναι λάθος.

Η τέχνη αντιγράφει τον έρωτα ή ο έρωτας τη τέχνη;

Ο Μπέργκμαν το έγραψε για να το κάνει σινεμά… άρα ποιος αντέγραψε ποιον….

Ο γάμος για σένα τι σημαίνει; Θα ήθελες να παντρευτείς;

Κοίτα με ένα τρόπο ήμουνα παντρεμένη, τώρα με το θέμα της επικύρωσης δεν το έχω σκεφτεί. Μου έχουν κάνει στο παρελθόν πρόταση γάμου αλλά κάπου μέσα μου ένιωθα ότι δεν έπρεπε να το κάνω, ότι δεν μπορούσα να το κάνω, κάτι με τρόμαζε. Έχω ανάγκη και θέλω να μου συμβεί αυτό!

Ας πούμε λοιπόν ότι ένας καλός γάμος είναι λαχείο … παιδί δεν θέλεις να κάνεις;

Χτυπάς τώρα μια πολύ ευαίσθητη χορδή… την Αχίλλειον Πτέρνα μου, δεν ήμουνα από μικρή η γυναίκα που έλεγα «θέλω να παντρευτώ και να κάνω παιδί», στη πορεία μου δημιουργήθηκε αυτό… και πάλι αυτό μόνη μου το έπλασα.

Μπορεί να μου το ζητούσαν αλλά κατά βάθος μέσα μου ήξερα ότι δεν ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να γίνει.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies