Αρχική Παιδί 2-6Φροντίδα Η Οικονομία των χαδιών…

Η Οικονομία των χαδιών…

από kmir

gennitika organaΗ εκπαίδευση στη συναισθηματική νοημοσύνη απαρτίζεται από συγκεκριμένα στάδια, στα οποία σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα «χάδια».

Συγκεκριμένα, τα στάδια αποτελούνται από συνδιαλέξεις, οι οποίες οδηγούν σταδιακά στην επίτευξη της συναισθηματικής νοημοσύνης (Παππά, 2013).

Οι συνδιαλέξεις ορίζονται ως κοινωνικές συναλλαγές πληροφοριών ή «χαδιών».

Της Βασιλικής Παπά, Συμβουλευτικής Ψυχολόγου, www.sxolesgonewn.gr

Στη διαδικασία της εκπαίδευσης των δεξιοτήτων της συναισθηματικής νοημοσύνης, πολύς λόγος γίνεται για την «Οικονομία των χαδιών», η οποία αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό εμπόδιο στην απόκτησή της (Steiner, 1974).

Πρόκειται για μια σειρά κανόνων που διαμορφώθηκαν και ενδυναμώθηκαν από τους ανθρώπους που μας περιστοιχίζουν, αλλά και από τον δικό μας εσωτερικό Κριτικό Γονέα, ο οποίος αντίκειται στην απρόσκοπτη ροή «χαδιών» (Steiner, 2009).

Ο εσωτερικός Κριτικός Γονέας είναι η κριτική φωνή που ακούμε μέσα μας και η οποία μας εμποδίζει να δίνουμε και να δεχόμαστε θετικά «χάδια».

Tι είναι όμως “χάδια;”

Σύμφωνα με τον Στάινερ (2006), τα θετικά «χάδια» είναι η συνδιαλεκτική αναζήτηση και ανταλλαγή της αγάπης. Τα «χάδια» είναι απαραίτητα και αναγκαία για τη συναισθηματική και τη σωματική μας υγεία.

Αυτά είναι τριών ειδών: λεκτικά, σωματικά ή έμπρακτα. Τα λεκτικά «χάδια» μπορεί να αφορούν την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, τις γνωστικές του ικανότητες, τη γενναιοδωρία του, τη δημιουργικότητά του, την αξιοπρέπειά του, τη διακριτικότητά του, το γούστο του κτλ.

Τα σωματικά «χάδια» μπορεί να είναι ένα απλό άγγιγμα, αγκαλιές, φιλιά, χάδια, μια απλή χειραψία.

Τα έμπρακτα «χάδια» αφορούν μη λεκτικές μορφές αναγνώρισης, όπως το να ακούει κάποιος με ενσυναίσθηση, ένα δώρο ή ένα απλό χαμόγελο.

Μερικά «χάδια» είναι «υπερ-χάδια», διότι είναι ιδιαιτέρως επιθυμητά ή διότι προέρχονται από ένα ιδιαίτερο άτομο. Φυσικά υπάρχουν και αρνητικά «χάδια», όπως οι προσβολές, οι επικρίσεις και τα αρνητικά σχόλια που εκπέμπει κάποιος, τα οποία είναι ιδιαιτέρως τοξικά.

Η «Οικονομία των χαδιών», το σύστημα απαγορεύσεων σχετικά με την παροχή «χαδιών», το οποίο, όταν ενεργοποιείται, περιορίζει τη διαθεσιμότητά τους, οδηγεί σε γενικευμένη δίψα για «χάδια». Η «Οικονομία των χαδιών» μας υπαγορεύει να μη δίνουμε και να μη δεχόμαστε θετικά «χάδια».

Έτσι, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εκπέμψουν ή να δεχθούν θετικά «χάδια», εκπέμπουν ή δέχονται μόνο αρνητικά. Ο Στάινερ (1990, 2006, 2009) τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό για τη συναισθηματική νοημοσύνη να δίνει κάποιος «χάδια», να τα ζητά, να δέχεται αυτά που θέλει, να απορρίπτει εκείνα που δεν θέλει και τέλος, να απευθύνει «χάδια» στον εαυτό του.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies