Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΟμορφιά Η ηλιοθεραπεία μπορεί να ρυθμίσει τη πίεση!

Η ηλιοθεραπεία μπορεί να ρυθμίσει τη πίεση!

από kmir

PwsMasVlepounParaliaΤο ζήτημα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης αποτελεί κλειδί στην υπόθεση αποφυγής εμφάνισης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις ΗΠΑ έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση χωρίς να το γνωρίζουν.

Είναι γνωστό ότι η αρτηριακή πίεση τείνει να αυξάνεται με την ηλικία, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να ανατρέψουν ή να μειώσουν αυτή την αύξηση.

Σωστή διατροφή, άσκηση, διατήρηση του σωματικού βάρους σε σωστά επίπεδα, αποφυγή του καπνίσματος αλλά και διαχείριση του στρες όλα μαζί μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για αυτή την υπόθεση.

Χρόνια παρουσία υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική ανεπάρκεια, ανευρύσματα, στένωση των αρτηριών ή προβλήματα όρασης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι από καρδιοαγγειακά νοσήματα φτάνουν στο 30% κάθε χρόνο.

Υπάρχουν μια σειρά από συστάσεις για σωστή διατροφή ή άσκηση αλλά και προτεινόμενες φαρμακευτικές λύσεις για το θέμα της υπέρτασης.

Μια πρόσφατη όμως μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Southampton και του Edinburgh στην Αγγλία και που δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology, δείχνει μία ακόμα εναλλακτική πρόταση.

Σε αυτή τη νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι η έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως μπορεί επίσης να μειώσει την πίεση του αίματος.

Ο μηχανισμός περιλαμβάνει την μεταφορά νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) από το δέρμα (όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει) στην κυκλοφορία του αίματος. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αρτηριακή πίεση.

Για τις ανάγκες της έρευνας, ομάδα 24 εθελοντών εκτέθηκε στην ακτινοβολία UVA (λάμπες μαυρίσματος). Τα ευρήματα έδειξαν ότι η πίεση του αίματος των εθελοντών μειώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε UVA.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κλειδί στο αποτέλεσμα αποτέλεσαν προ-σχηματισμένα αποθέματα του ΝΟ στα ανώτερα στρώματα του δέρματος των εθελοντών.

Σε κάθε περίπτωση η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και με όλους τους κανόνες αποφυγής της κάθε υπερβολής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Παραπέρα τα ευρήματα αυτά δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αιτία εγκατάλειψης της οποιαδήποτε ισχύουσας αγωγής ή σύστασης για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Οι υπάρχουσες συστάσεις για άσκηση, σωστή διατροφή, περιορισμό της πρόσληψης αλατιού και διαχείρισης του σωματικού βάρους εξακολουθούν και αποτελούν τις πιο ενδεδειγμένες μορφές αντιμετώπισης της υπέρτασης.

www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies