Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΨυχολογία Η γυναίκα με καρκίνο μαστού:Η ψυχολογική προσέγγιση!

Η γυναίκα με καρκίνο μαστού:Η ψυχολογική προσέγγιση!

από kmir

images assets sections prin egkymosini proetoimasia BreastPAP 207x300Ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.

Στα πλαίσια της πρόληψης η έγκαιρη διάγνωση (με τη ψηφιακή μαστογραφία και τον υπέρηχο μαστού) παραμένει η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καθώς ο καρκίνος στο μαστό αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς καρκίνους στη γυναίκα.

Της Λίλιαν Σουμέλη, Ψυχολόγου- Οικογενειακής συμβούλου

Στη χώρα μας σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα περίπου 1 στις 10 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο στο μαστό κατά τη διάρκεια της ζωής της. Πρόκειται για μία μορφή καρκίνου στο μεγαλύτερο ποσοστό ιάσιμη κι αυτό πάντα με την προϋπόθεση της έγκαιρης διάγνωσης σε συνδυασμό με τις νέες εξελίξεις στη θεραπεία.

Όπως κάθε χρόνια και απειλητική για τη ζωή αρρώστια, ο καρκίνος του μαστού επιφέρει, τόσο σωματικές όσο και ψυχολογικές επιπτώσεις και αλλαγές στη γυναίκα ασθενή, επηρεάζοντας βαθιά τον ψυχισμό της.

Από τη τραυματική εμπειρία της διάγνωσης – ανακοίνωσης του καρκίνου (σοκ, δυσπιστία) έως τα διαφορετικά στάδια αναγνώριση, αποδοχή του προβλήματος, αντιμετώπιση και διαχείριση κατά τη θεραπεία και την αποθεραπεία, συμβαίνουν πολυεπίπεδες σημαντικές μεταβάσεις και στρεσογόνες προσαρμογές που επηρεάζουν κυρίως την ίδια τη γυναίκα αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον της.

Οι σχέσεις του συστήματος οικογένεια αναπροσαρμόζονται καθώς κάποια από τα συναισθήματα που βιώνονται είναι η θλίψη, το άγχος, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, ο φόβος του θανάτου τα οποία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα από τα μέλη της οικογένειας.

Η εμφάνιση της νόσου σ’ένα πρώτο διάστημα, ενδεχομένως να επηρεάσει το ζευγάρι έως ότου προσαρμοστεί και εντάξει τη νέα πραγματικότητα στη ζωή του. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η εμφάνιση καθ’αυτή της ασθένειας δεν μπορεί να αποτελέσει τον κύριο παράγοντα λήξης μίας υγιούς, ουσιαστικής και βαθιάς συντροφικής – συζυγικής σχέσης.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies