Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Η γρίπη και όσα πρέπει να ξέρουμε!

Η γρίπη και όσα πρέπει να ξέρουμε!

από kmir

BeautifulNewBornSleepΟ ιός της γρίπης μεταδίδεται συνήθως από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα.

Το παιδί μπορεί να κολλήσει τη γρίπη ερχόμενο σε επαφή με ιούς από το αναπνευστικό ενός μολυσμένου ατόμου, μέσα από το βήχα του ή το φτάρνισμα του.

Επιπρόσθετα, ο ιός μπορεί να ζήσει για μικρό χρονικό διάστημα πάνω σε αντικείμενα όπως τα χερούλια πόρτας, μολύβια, τηλέφωνα, κούπες και πιάτα.

Του Στέλιου Παπαβέντση MRCPCH DCH IBCLC, Παιδιάτρου, www.pediatros-thes.gr

Πότε μεταδίδει ένα μολυσμένο άτομο τη γρίπη;

Γενικά το άτομο είναι πιο μεταδοτικό 24 ώρες πριν αρχίσει να έχει συμπτώματα. Για αυτό είναι δύσκολο να ελεγχθεί η μετάδοση της γρίπης, ιδιαίτερα στα παιδιά, που συχνά δεν γνωρίζουν ότι είναι άρρωστα αλλά μεταδίδουν. Η μετάδοση της νόσου συνήθως σταματάει μέχρι τις 7 μέρες από την έναρξη της λοίμωξης.

Ποιοι τύποι γρίπης υπάρχουν; 

Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι Α, B και C. Οι τύποι Α και Β ευθύνονται για επιδημίες αναπνευστικής νόσου που συμβαίνουν κάθε χειμώνα και συνδέονται με αυξημένα ποσοστά νοσηλειών σε νοσοκομεία και θανάτων. Ο τύπος C προκαλεί συνήθως λίγα έως καθόλου συμπτώματα, χωρίς εμφάνιση επιδημιών.
Ένας νέος ιός, ο H1N1 εμφανίστηκε στους ανθρώπους το 2009. Οι ιοί της γρίπης έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να αλλάζουν, με αποτέλεσμα να ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάθε άνθρωπος είναι ευαίσθητος να νοσεί κάθε χρόνο από γρίπη καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του. Αυτό γιατί εάν σε έναν χειμώνα κολλάει τον ιό και αναπτύσσει αντισώματα εναντίον του, τον επόμενο χειμώνα ο ιός αλλάζει με αποτέλεσμα τα παλιά αντισώματα να είναι αναποτελεσματικά και το ίδιο άτομο να είναι πάλι ευαίσθητο να νοσήσει.

Πόσο σοβαρή είναι η εποχιακή γρίπη;

Τα περιστατικά συνήθως είναι ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας, ωστόσο η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 200 χιλιάδες άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με επιπλοκές σχετιζόμενες με την γρίπη, εκ των οποίων τα 20 χιλιάδες είναι παιδιά κάτω των 5 ετών. Περίπου 36 χιλιάδες άτομα τον χρόνο πεθαίνουν στις ΗΠΑ από επιπλοκές σχετιζόμενες με την εποχιακή γρίπη. Οι περισσότεροι θάνατοι και νοσηλείες αφορούν ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.

Ο ιός H1N1 προκάλεσε γενικά σοβαρότερη νόσο σε ηλικίες κάτω των 25 ετών, συγκριτικά με την κοινή γρίπη. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο επίσης για σοβαρή νόσηση είναι άτομα με παράγοντες κινδύνου, όπως εγκυμοσύνη, άσθμα, διαβήτης, ανοσοκαταστολή, χρόνια καρδιαγγειακά ή νεφρικά νοσήματα. Η γρίπη προκαλεί σημαντικές απώλειες σε ώρες εργασίας στους ενήλικες και σε ώρες σχολείου στα παιδιά, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις.

Τι συμπτώματα έχει η γρίπη;

Κάθε παιδί μπορεί να εκδηλώσει τα συμπτώματα διαφορετικά αλλά τα συνήθη συμπτώματα είναι:

• Πυρετός, σχετικά υψηλός και ανεβαίνει σχετικά ραγδαία, με απότομη έναρξη
• Μυαλγίες και αρθραλγίες, συχνά έντονες που προεξάρχουν
• Πονοκέφαλος
• Μη παραγωγικός βήχας
• Πονόλαιμος, συνήθως ήπιος και όχι προεξάρχων
• Ναυτία και εμετοί
• Διάρροια
• Κόπωση, έντονη απώλεια ενέργειας και καταβολή, που μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες
• Απλό μπούκωμα χωρίς εμφανή ρινική καταρροή
Τα συμπτώματα σε υγιή παιδιά υποδηλώνουν ένα πιο άσχημο κρυολόγημα από το απλό κρυολόγημα των ρινοιών.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies