Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Η επίδραση των χημικών στο παιδί!

Η επίδραση των χημικών στο παιδί!

από kmir

Cute-baby-sleepingΗ έκθεση με μόλυβδο στην μικρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ομιλία αλλά σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες μπορεί να προκαλέσει κακή ανάπτυξη των δεξιοτήτων αργότερα στην ζωή.

Του Κώστα Νταλούκα, Παιδιάτρου

Σοβαρά στοιχεία για την τοξική δράση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και για ένα πιθανό ρόλο που παίζουν ορισμένα εντομοκτόνα σε νόσους που αφορούν τον εγκέφαλο του ηλικιωμένου, όπως η νόσος του Πάρκινσον, μας βάζουν σε αυξημένη ανησυχία.

Η έκθεση μέσα στο σπίτι, ιδίως αυτής που προέρχεται από την χρήση καταναλωτικών προϊόντων, είναι αυξημένης ανησυχίας.

Οι τοξικοί παράγοντες μπορούν να ταξιδεύουν με διάφορους τρόπους στο περιβάλλον και να αλλάζουν μορφή κατά την διαδρομή. Τα μέσα της έκθεσης είναι ο αέρας, το νερό, η τροφή (συμπεριλαμβανομένου και του μητρικού θηλασμού).

Η ανθρώπινη ανάπτυξη είναι συναρπαστική και πολύπλοκη. Οι επιστήμονες είναι σε θέση να εξηγήσουν κάποιες αλλά σίγουρα όχι όλες από τις πολλές λεπτομέρειες που αφορούν τα στάδια ανάπτυξης ενός ωαρίου και ενός σπερματοζωαρίου, για να φθάσουν να γίνουν έμβρυο, έτοιμο να γεννηθεί με όλα τα συστήματα σε λειτουργία, συμπεριλαμβανομένου και ενός πολύ πολύπλοκου εγκεφάλου.

Η ανησυχία μας γύρω από την έκθεση σε τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες αφορά την διαμεσολάβηση αυτών των ουσιών στις χημικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ανθρώπινης ανάπτυξης. Η ανησυχία αυξάνεται από το γεγονός της επίδρασης των επικίνδυνων αυτών παραγόντων σε ανώριμες ή ευαίσθητες δομές και συστήματα του εμβρύου ή του παιδιού.

Πριν την σύλληψη!

Τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια των γονιών είναι ευαίσθητα στην έκθεση σε τοξικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Εγκυμοσύνη!

Όλη η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευαίσθητη σε τοξικές εκθέσεις. Περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να δημιουργήσουν μόνιμες βλάβες στα ωάρια του θηλυκού εμβρύου (αυριανής γυναίκας) που θα χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή στην μελλοντική ζωή της. Πολλοί τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να περάσουν τον πλακούντα και να φθάσουν στο έμβρυο προκαλώντας μόνιμη βλάβη των κυττάρων, γενετικές ανωμαλίες, λειτουργικές βλάβες στον εγκέφαλο και ανάπτυξη καρκίνου αργότερα στην ζωή.

Νεογνό (γέννηση μέχρι 6 μηνών)

Υπάρχει ανωριμότητα των συστημάτων για να μπορέσουν να μεταβολίσουν και να απεκκρίνουν τα τοξικά. Σε αντίθεση ο μητρικός θηλασμός, μεταξύ των άλλων ευνοεί την φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού, πεπτικού και νευρικού συστήματος. Οι τοξικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες στην ηλικία αυτή εισέρχονται στο σώμα με την συχνή συμπεριφορά χέρια – στόμα, με το γάλα (μητρικό ή ξένο) και με επαφή με το δέρμα. Στην ηλικία αυτή και το γαστρεντερικό αλλά και το δέρμα είναι εύκολα διαπερατά.

Βρέφη (7 μηνών) και παιδιά μέχρι 2 ετών

Μετά τον 6ο μήνα της ζωής οι τοξικές ουσίες δύσκολα περνούν στον εγκέφαλο και οι περισσότερες μπορούν να απεκκρίνονται με το σύστημα ήπατος-χολής. Τα νεφρά όμως δεν μπορούν να απεκκρίνουν μέχρι και τον 16ο μήνα της ζωής. Οι πνεύμονες και ο εγκέφαλος ακόμα είναι ανώριμοι και αναπτύσσονται. Υπάρχει αυξημένη συμπεριφορά χέρι-στόμα και αυξημένη επαφή με το πάτωμα, χαλιά και το έδαφος έξω από το σπίτι.

Παιδιά 2 μέχρι 6 ετών

Συνεχιζόμενη συμπεριφορά χέρι-στόμα και αυξημένη επαφή με το έδαφος. Συνεχιζόμενη ανωριμότητα πνευμόνων και εγκεφάλου. Αυξημένη ενεργητικότητα και επομένως αυξημένη αναπνευστική λειτουργία, συχνά εκτός σπιτιού.

Παιδιά 7 μέχρι 12 ετών

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη πνευμόνων και εγκεφάλου. Μειωμένη συμπεριφορά χέρι-στόμα και επαφής με το έδαφος. Έναρξη της εφηβείας με επιπρόσθετη αύξηση της ευαισθησίας σε ορμόνες. Αυξημένη δραστηριότητα κυρίως σε εξωτερικούς χώρους με αυξημένη έκθεση διαμέσου γρήγορης αναπνοής κυρίως από το στόμα.

Έφηβοι και νεαροί ενήλικες (12 – 18 ετών)

Συνεχιζόμενη ανάπτυξη πνευμόνων και εγκεφάλου. Μειωμένος γονικός έλεγχος όσον αφορά την συμπεριφορά και το περιβάλλον. Εργαζόμενοι έφηβοι συχνά εκτίθενται σε τοξικούς παράγοντες λόγω εργασίας. Πολλοί έφηβοι πειραματίζονται με το κάπνισμα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies