Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Η έλλειψη ύπνου και παιδική παχυσαρκία!

Η έλλειψη ύπνου και παιδική παχυσαρκία!

από kmir

DiatrofiEkpaideusiΕυθεία συσχέτιση ανάμεσα στην παιδική παχυσαρκία και σε ένα τρίπτυχο παραγόντων, εντοπίζει νέα μελέτη.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλινόις συνδέει το “τρίγωνο του διαβόλου”: έλλειψη επαρκούς ύπνου, γονείς με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, διατροφικοί περιορισμοί για λόγους ελέγχου βάρους, με την παχυσαρκία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του Τμήματος “Child Development Laboratory” του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, Brent McBride, έθεσαν στο μικροσκόπιο τις 22 μεταβλητές, που θεωρούνται, μέχρι σήμερα, ως οι βασικοί προγνωστικοί παράγοντες της παιδικής παχυσαρκίας.

Οι τρεις εξ αυτών (έλλειψη ύπνου, γονείς με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, διατροφικοί περιορισμοί για λόγους ελέγχου του βάρους) αποδείχθηκαν οι βασικοί «προάγγελοι» της παχυσαρκίας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Η ισχυρή επίδραση των τριών παραγόντων οδηγεί τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι αποτελούν τα σημεία-κλειδιά στη μάχη κατά της παιδικής παχυσαρκίας.

Η αισιοδοξία των ερευνητών, όπως τη μεταφέρει ο Brent McBride, πηγάζει από το γεγονός ότι οι τρεις παράγοντες είναι ευμετάβλητοι και ως εκ τούτου είναι εύκολο να ανατραπούν, προσφέροντας έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη παρεμβάσεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλεγχο του σωματικού βάρους των παιδιών.

Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο να πείσουμε τους γονείς να βελτιώσουν τη δική τους κατάσταση υγείας και τον δείκτη μάζας σώματος, να καταστήσουν πιο εύκολα διαθέσιμες για τα παιδιά τις υγιεινές τροφές, και να ενθαρρύνουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να κοιμούνται νωρίς”.

Μεθοδολογία!
Η έρευνα, που διενήργησε ο McBride και οι συνεργάτες του σε δείγμα 300 παιδιών και των οικογενειών τους, συνέλεξε στοιχεία –ήδη από όταν τα παιδιά βρίσκονταν στην ηλικία των δύο ετών- σχετικά με το ιατρικό ιστορικό γονέων και παιδιών, αλλά και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Επιπλέον, βοηθοί της μελέτης επισκέφθηκαν τα σπίτια των συμμετεχόντων στην έρευνα, ελέγχοντας το ύψος και το βάρος τους, και υποβάλλονται τα στοιχεία για στατιστική ανάλυση.

Μάλιστα τα πρώτα συμπεράσματα της μελέτης ήδη έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό “Childhood Obesity”.

“Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν την τάση να μεταφέρουν τις διατροφικές τους συνήθειες στα παιδιά, διαμορφώνοντας τη στάση τους απέναντι στο φαγητό ήδη από την προσχολική ηλικία”, σύμφωνα με μεταπτυχιακό φοιτητή του Ιλινόις, Dipti Dev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το διατροφικό περιβάλλον που οδήγησε έναν γονιό στην παχυσαρκία είναι πιθανό να έχει την ίδια επίδραση και στο παιδί.

Αντίστοιχα, αν οι ίδιοι είστε υπέρμαχοι της καθιστικής ζωής, μεταφέρετε στα παιδιά ως πρότυπο την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα παιχνίδια στον υπολογιστή, αντί μιας πιο έντονης σωματικής δραστηριότητας.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies