Αρχική Παιδί 2-6Διατροφή Η διατροφή των παιδιών στις εξετάσεις!

Η διατροφή των παιδιών στις εξετάσεις!

από kmir

PrwtiMeraSchoolΈχει περάσει μια χρονιά γεμάτη άγχος και στρες, φτάνουν οι τελευταίες μέρες και οι μαμάδες κυρίως αναρωτιούνται, τι πρέπει να προσέξουν στην διατροφή των παιδιών τους;

Της Κωνσταντίνας Παπαδημητρίου, Διαιτολόγου – Διατροφολόγου MSc

Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην μνήμη, υπάρχους τροφές που μειώνουν το άγχος;

Η αλήθεια είναι πως η διατροφή σχετίζεται άμεσα και με την απόδοση ενός ατόμου, ενώ όλοι λίγο πολύ έχουν ακούσει για την τεράστια αξία ενός ισορροπημένου πρωινού, ώστε να παρέχονται στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πλήθος ερευνών έχουν συσχετίσει την λήψη πρωινού με την αύξηση της απόδοσης, αλλά και με την βελτίωση της μνήμης μαθητών στο σχολείο, ενώ η λήψη υδατανθράκων κρίνεται αναγκαία.

Έτσι το γάλα, οι χυμοί, τα αποξηραμένα φρούτα, τα δημητριακά, το μέλι αποτελούν ορισμένες από τις πλέον κατάλληλες επιλογές ενός πρωινού.

Σε όλη την διάρκεια των εξετάσεων ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατανάλωση από όλες τις ομάδες τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κρέας, λίπη) να υπάρχει δηλαδή ποικιλία στο διαιτολόγιο του μαθητή ώστε να εξασφαλίζεται ότι λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε ορισμένα από αυτά όπως είναι για παράδειγμα ο σίδηρος, καθώς η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές μνήμης και προσοχής. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, οι φακές, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, το συκώτι, κ.ά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού καθώς έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και 3% αφυδάτωση προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση.

Λογικό είναι ακόμη τόσο κατά την περίοδο της προετοιμασίας, όσο και κατά τις ημέρες των εξετάσεων να μην ακολουθείται κάποιο αυστηρό πρόγραμμα αδυνατίσματος, ενώ προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στο γεύμα της προηγούμενης ημέρας των εξετάσεων, καθώς δεν θα πρέπει να είναι κάποιο γεύμα που θα προκαλέσει την οποιαδήποτε ενόχληση στον μαθητή.

www.diatrofi.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies