Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση Η αξία των παραμυθιών για τα παιδιά!

Η αξία των παραμυθιών για τα παιδιά!

από kmir

Πως λειτουργεί το παραμύθι στη σχέση γονέα- παιδιού;

Όταν ο γονιός αφηγείται ένα παραμύθι στο παιδί, η σχέση τους ενισχύεται, είναι μία στιγμή ζεστασιάς και συναισθηματικής εγγύτητας. Είναι η στιγμή που μπορεί ο γονιός να «αφουγκράζεται» το παιδί του.

Τα οφέλη του παραμυθιού τόσο για το παιδί όσο και για τη σχέση με το γονιό του ενδυναμώνονται όταν η ώρα του παραμυθιού είναι συγκεκριμένη, σαν ένα τελετουργικό (π.χ. το βράδυ πριν τον ύπνο στο δωμάτιο του παιδιού). Καλό θα ήταν η τελετουργία αυτή να εμπλουτίζεται, όπως για παράδειγμα ο γονιός να ζητά από το παιδί να αποφασίσει για την επόμενη κίνηση του ήρωα ή να φτιάξουν μαζί μία ιστορία από την αρχή, κάνοντας την αφήγηση πιο διαδραστική.

Πολλές φορές το παιδί μας επιμένει να του διαβάζουμε συνεχώς το ίδιο παραμύθι. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε παραμύθι γεννάει ποικίλα συναισθήματα στο παιδί και μιλάει με συγκεκριμένο τρόπο στην ψυχή του τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ακόμη και αν ο γονιός μαντέψει τι σημαίνει το συγκεκριμένο παραμύθι για το παιδί του, είναι καλύτερα να κρατήσει αυτή τη γνώση για τον εαυτό του.

Το να εξηγήσουμε σε ένα παιδί γιατί ένα παραμύθι του είναι τόσο σαγηνευτικό, καταστρέφει τη μαγεία της ιστορίας που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το γεγονός ότι το παιδί δε γνωρίζει γιατί θέλγεται από αυτή. Οι ερμηνείες μας, όσο σωστές και αν είναι, κλέβουν από το παιδί τη δυνατότητα να νοιώσει ότι μόνο του, ακούγοντας επανειλημμένα την ιστορία και καθώς την ξανασκέφτεται, αντιμετώπισε επιτυχώς μία δύσκολη κατάσταση.

Παρά τις διάφορες ενστάσεις έχει αποδειχτεί ότι τα παραμύθια προετοιμάζουν τα παιδιά για την πραγματική ζωή. Ας διαβάσουμε λοιπόν παραμύθια στα παιδιά και ας αφεθούμε στη μαγεία τους..

 

 

hamogelo.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies