Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Αποθήκευση του μητρικού γάλακτος!

Αποθήκευση του μητρικού γάλακτος!

από kmir

thilasmos mitriki texniΕίναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα κατάλληλα για να διατηρηθούν οι θρεπτικές ιδιότητες του.

Το μητρικό γάλα έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που το διατηρεί φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα. Το μητρικό γάλα δεν χάνει την θρεπτική του αξία κατά την ψύξη.

Του Βουδούρη Ελευθέριου, Παιδιάτρου, pedvoudouris.blogspot.gr

Η σωστή αποθήκευση!

Το μητρικό γάλα πρέπει να αποθηκεύεται σε καθαρά πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια με ασφαλή πώματα ή σε ειδικές σακούλες για το μητρικό γάλα. Οι σακούλες πρέπει να πετάγονται μετά την χρήση. Τα μπουκάλια πρέπει να πλένονται με πολύ ζεστό νερό και υγρό σαπούνι για τα πιάτα και να ξεπλένονται πάλι με ζεστό νερό. Εάν το μωρό είναι ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών, τα δοχεία και τα υλικά πρέπει να αποστειρώνονται.

Τα μπουκάλια ή τις ειδικές σακούλες δεν πρέπει να τις γεμίζετε μέχρι επάνω. Πρέπει να αφήνετε χώρο, γιατί το γάλα όταν παγώσει θα αυξηθεί σε όγκο.

Αποθηκεύετε το γάλα σε ποσότητες που συνήθως χρησιμοποιείτε στο γεύμα του μωρού σας. Εάν βγάζετε λίγο γάλα κάθε φορά και θέλετε να το προσθέσετε σε γάλα που ήδη έχετε στο ψυγείο, πριν να το προσθέσετε πρέπει το φρέσκο γάλα να το βάλετε στο ψυγείο για να κρυώσει. Το γάλα με τον τρόπο αυτό μπορεί να έχει διαφορετικά στρώματα, όμως θα έχετε την ποσότητα που χρειάζεστε για ένα γεύμα.

Πάντοτε πρέπει να γράφετε την ημερομηνία και ώρα που βγάλατε το γάλα πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στον καταψύκτη. Το γάλα με την παλαιότερη ημερομηνία το χορηγείτε πάντοτε πρώτο.

Όταν μεταφέρετε το γάλα μακριά από το σπίτι, διατηρήστε το κρύο έως ότου το χρησιμοποιήσετε. Για την μεταφορά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό φορητό ψυγείο με παγοκύστεις. Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί έως 24 ώρες σε φορητό ψυγείο, αρκεί το γάλα να έχει συνεχή επαφή με τις παγοκύστεις.

Για να διατηρήσετε το γάλα ασφαλές στο ψυγείο πρέπει να γνωρίζετε πόσο κρύο είναι το ψυγείο σας. Εάν το ψυγείο δεν έχει ενσωματωμένο θερμόμετρο, πρέπει να αγοράσετε ένα από ένα κατάστημα. Το ψυγείο πρέπει να δουλεύει σε θερμοκρασία 2–4 °C. Το γάλα πρέπει να το βάζετε στο πίσω μέρος του ψυγείου ή του καταψύκτη, γιατί εκεί η θερμοκρασία δεν αλλάζει εύκολα όταν ανοιγοκλείνετε την πόρτα.

Η κατάψυξη του γάλακτος καταστρέφει κάποια από τα αντισώματα που περιέχει. Εάν σκοπεύετε να αποθηκεύσετε το μητρικό γάλα για λιγότερες από πέντε ημέρες, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε όλα τα καλά του θρεπτικά στοιχεία είναι να το βάλετε στο ψυγείο. Το καταψυγμένο γάλα εξακολουθεί να είναι πιο υγιεινό για το μωρό σας από το ξένο γάλα.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies