Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΣεξουαλικότητα Η ανατομία του γεννητικού συστήματος!

Η ανατομία του γεννητικού συστήματος!

από kmir

Η μήτρα αποτελείται από τα εξής μέρη:

Τράχηλος

Είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας και έχει σχήμα κυλίνδρου. Ένα τμήμα του βρίσκεται μέσα στον κόλπο και ένα πάνω από αυτόν. Ο τράχηλος παράγει την τραχηλική βλέννη που δρα προστατευτικά έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ ταυτόχρονα δρα επικουρικά στη σύλληψη, καθώς διευκολύνει τη δίοδο των σπερματοζωαρίων. Η ενδοκολπική μοίρα του τραχήλου καλύπτεται από πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο, ενώ η ενδοτραχηλική από κυλινδρικό. Το όριο μεταξύ των δύο περιοχών ονομάζεται ζώνη μετάπτωσης.

Ισθμός

Ο ισθμός της μήτρας είναι ένα στενό τμήμα της που βρίσκεται στο κάτω μέρος της. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο ισθμός μεγαλώνει σε έκταση αποτελώντας το κατώτερο τμήμα της κοιλότητας.

Σώμα της μήτρας

Το σώμα της μήτρας αποτελείται από τρία στρώματα από έξω προς τα μέσα. Το περιμήτριο είναι ο έξω ορογόνος χιτώνας που καλύπτει τη μήτρα και αποτελεί τμήμα του περισπλαγχνικού περιτοναίου, το μυομήτριο που περιέχει 3 στιβάδες λείων μυϊκών ινών, την έξω, τη μέση και την εσωτερική. Η μεσαία στιβάδα είναι η κυριότερη και παχύτερη μυϊκή μάζα και περιβάλλει τα αγγεία που αιματώνουν τη μήτρα. Το ενδομήτριο είναι ο εσωτερικός χιτώνας που καλύπτει τη μητρική κοιλότητα. Καλύπτεται από κυλινδρικό επιθήλιο, όπως και ο ενδοτράχηλος.

Στο ενδομήτριο υπάρχουν αδένια, τριχοειδή και λεμφοφόρα αγγεία. Οι μεταβολές του χαρακτηρίζουν τις διάφορες φάσεις του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Οι σύνδεσμοι της μήτρας τη συγκρατούν στη συγκεκριμένη θέση που καταλαμβάνει μέσα στη μικρή πύελο. Αυτοί είναι:
Πλατύς σύνδεσμος: αποτελεί αναδίπλωση του τοιχωματικού περιτοναίου και μέσα στο σύνδεσμο αυτό καταφύονται τα έσω γεννητικά όργανα.

Στρογγύλοι σύνδεσμοι: πρόκειται για 2 ταινίες που εκφύονται από τον πυθμένα της μήτρας, πορεύονται στον πλατύ σύνδεσμο και δια του βουβωνικού πόρου καταφύονται στα μεγάλα χείλη του αιδοίου.

Ιερομητρικοί σύνδεσμοι: ξεκινούν από την οπίσθια επιφάνεια του ισθμού της μήτρας και καταλήγουν στο ιερό οστό.
Εγκάρσιος σύνδεσμος του τραχήλου (του McKenrodt): εκτείνεται πλαγίως και εκατέρωθεν του τραχήλου.

Η μήτρα αιματώνεται από τη μητριαία αρτηρία και από κλάδους της ωοθηκικής. Η μητριαία αρτηρία είναι κλάδος της έσω λαγόνιας. Τα λεμφαγγεία της μήτρας καταλήγουν στους έσω και έξω λαγόνιους, ιερούς, παρααορτικούς και βουβωνικούς λεμφαδένες. Η νεύρωσή της είναι αισθητική και κινητική.

Σάλπιγγες

Οι σάλπιγγες (ωαγωγοί) είναι δύο μυϊκοί, σωληνώδεις σχηματισμοί που εξέρχονται από το κέρας της μήτρας με το μητρικό στόμιο, έχουν μήκος 10-12 εκ. και καταλήγουν στο ελεύθερο ή κωδωνικό στόμιο. Η σάλπιγγα απαρτίζεται από 4 τμήματα: το ενδομητρικό ή ενδοτοιχικό τμήμα, τον ισθμό, τη λήκυθο και τον κώδωνα. Καλύπτεται εξωτερικά από ορογόνο χιτώνα. Στο μέσο βρίσκεται μυϊκός χιτώνας και εσωτερικά ο βλεννογόνος που παρουσιάζει πολλαπλές πτυχώσεις οι οποίες αναστομώνονται κυρίως στην περιοχή του κώδωνα. Το κυλινδρικό επιθήλιο της σάλπιγγας περιέχει κροσσωτά κύτταρα που διευκολύνουν την κίνηση του ωαρίου, εκκριτικά και εμβόλιμα κύτταρα.

Ωοθήκες

Οι ωοθήκες αποτελούν τις γυναικείες γονάδες, και είναι το αντίστοιχο του όρχεος για τις γυναίκες. Έχουν αμυγδαλοειδές σχήμα και μήκος 3-4 εκ., πλάτος 1,5 εκ. και πάχος 1 εκ. Αποτελούνται από τον άνω ή σαλπιγγικό πόλο, που έρχεται σε επαφή με τον κώδωνα και τους κροσσούς της αντίστοιχης σάλπιγγας και τον κάτω ή μητρικό πόλο που συνδέεται με το κέρας της μήτρας με τον ίδιο σύνδεσμο της ωοθήκης. Αποτελείται από τη φλοιώδη και τη μυελώδη μοίρα. Η φλοιώδης μοίρα βρίσκεται στην περιφέρεια του αδένα και περιέχει τα ωοθυλάκια.

Η μυελώδης μοίρα βρίσκεται στο κέντρο του αδένα και αποτελείται από συνδετικό ιστό, μυϊκές ίνες και αγγεία. Η αιμάτωσή της γίνεται από τις ωοθηκικές αρτηρίες, κλάδους της κοιλιακής αορτής και νευρώνεται από το ωοθηκικό συμπαθητικό πλέγμα.

Περίνεο-πυελικό έδαφος

Το πυελικό έδαφος αποτελείται από τους μύες του περινέου, που βοηθούν στη διατήρηση της θέσης των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας.

Αποτελούνται από:
Έξω στιβάδα: βολβοσηραγγώδεις και ισχιοσηραγγώδεις μύες
Μεσαία στιβάδα: επιπολής και εν τω βάθει εγκάρσιος μυς
Εν τω βάθει στιβάδα: ανελκτήρας του πρωκτού που σχηματίζει το έδαφος της πυέλου και διαιρείται σε λαγονοκοκκυγικό και ηβοκοκκυγικό μυ.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies