Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΣεξουαλικότητα Η ανατομία του γεννητικού συστήματος!

Η ανατομία του γεννητικού συστήματος!

από kmir

Έσω γεννητικά όργανα

Στα έσω γεννητικά όργανα περιλαμβάνονται ο κόλπος, η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες μαζί με τους συνδέσμους που υποστηρίζουν τα όργανα αυτά.

Κόλπος

Ο κόλπος είναι μία σωληνώδης δομή από ινώδη και ελαστικό ιστό που συνδέει τον πρόδομό του με τον τράχηλο της μήτρας. Βρίσκεται πίσω από την ουρήθρα και το τρίγωνο της ουροδόχου κύστης και μπροστά από το έντερο. Το πρόσθιο τοίχωμά του έχει μήκος 6-8 εκατοστά, ενώ το οπίσθιο είναι περίπου 2 εκατοστά μακρύτερο. Έτσι, δημιουργείται ο πρόσθιος και ο οπίσθιος κολπικός θόλος.

Ο πρόσθιος κολπικός θόλος προς τα πάνω και προς τα μέσα συνορεύει με την κυστεομητρική πτυχή, ενώ ο οπίσθιος κολπικός θόλος έρχεται σε άμεση επαφή με τον οπίσθιο δουγλάσσειο χώρο. Στα πλάγια του κόλπου βρίσκονται οι ανελκτήρες μύες του πρωκτού και η περιτονία της πυέλου (η λεπτή, ινώδης μεμβράνη που καλύπτει την πύελο). Από μέσα προς τα έξω, ο κόλπος αποτελείται από ινώδη ιστό, μυϊκό ιστό, συνδετικό ιστό και τέλος, πολύστιβο πλακώδες επιθήλιο. Το πάχος του επιθηλίου αλλάζει υπό την επίδραση των ορμονών και είναι κάτι που λαμβάνεται υπόψη στην κυτταρολογική εξέταση για να εκτιμηθεί η ορμονική φάση της γυναίκας.

Η άφθονη χλωρίδα του κόλπου συντηρεί το όξινο pH της περιοχής, προλαμβάνοντας έτσι την εκδήλωση λοιμώξεων.

Η αιμάτωσή του γίνεται από τις μητροκολπικές, μέσες κολπικές και κάτω κολπικές αρτηρίες, ενώ το αίμα απομακρύνεται από τον κόλπο καταλήγοντας στην έσω λαγόνια φλέβα.

Η νεύρωσή του προέρχεται από τα κολπικά πλέγματα και τα πυελικά σπλαγχνικά νεύρα, ενώ το κατώτερο τμήμα του νευρώνεται από το αιδοιϊκό νεύρο.

Μήτρα

Η μήτρα είναι ένα όργανο που βρίσκεται τοποθετημένο στη μικρή πύελο, ανάμεσα στην ουροδόχο κύστη και το ορθοσιγμοειδές έντερο. Είναι κοίλο όργανο, δηλαδή διαθέτει μία εσωτερική κοιλότητα και έχει μέγεθος 7,5-8εκ. x 5εκ. Το σχήμα της μοιάζει με εκείνο του αχλαδιού και επικοινωνεί με τα δύο σαλπιγγικά στόμια με τις σάλπιγγες και με τις ωοθήκες. Προς τα κάτω επικοινωνεί μέσω του ισθμού με τον τραχηλικό σωλήνα και την κοιλότητα του κόλπου.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies