Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΣεξουαλικότητα Η ανατομία του γεννητικού συστήματος!

Η ανατομία του γεννητικού συστήματος!

από kmir

kanones euaisthiti perioxiΤο γεννητικό σύστημα της γυναίκας είναι σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει τη διαδικασία της σύλληψης και της κυοφορίας.

Παράλληλα συμμετέχει στην έκκριση διάφορων ορμονών, που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Του Στέφανου Χανδακά, Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, www.dr-chandakas.gr

Απαρτίζεται από τα έξω και τα έσω γεννητικά όργανα.

Έξω γεννητικά όργανα!

Τα έξω γεννητικά όργανα ή αιδοίο αποτελούνται από το εφήβαιο ή αλλιώς όρος της Αφροδίτης, τα μεγάλα χείλη, τα μικρά χείλη, την κλειτορίδα, τον πρόδομο του κόλπου και τους βολβούς του προδόμου.

Το εφήβαιο είναι η περιοχή μπροστά και πάνω από την ηβική σύμφυση, η οποία είναι πλούσια σε υποδόριο λίπος, η ύπαρξη του οποίου της δίνει το χαρακτηριστικό σχήμα όρους. Από εκεί προκύπτει και η ονομασία “όρος της Αφροδίτης”. Κατά την περίοδο της εφηβείας, το δέρμα της περιοχής καλύπτεται από πλούσια τριχοφυΐα.

Οι δύο πτυχές του δέρματος που καλύπτουν δεξιά και αριστερά την ουρογεννητική σχισμή ονομάζονται μεγάλα και μικρά χείλη του αιδοίου και καλύπτουν πλήρως τα έξω γεννητικά όργανα στην όρθια θέση του σώματος. Στα μεγάλα χείλη καταλήγει ο στρογγύλος σύνδεσμος της μήτρας (είναι ο σύνδεσμος που συμβάλλει στη σταθεροποίηση της μήτρας στη συγκεκριμένη περιοχή) που διέρχεται μέσω του βουβωνικού πόρου. Τα μικρά χείλη διαιρούνται σε δύο πτυχές σχηματίζοντας την πόσθη και τον χαλινό της κλειτορίδας.

Ο πρόδομος του κόλπου είναι ο χώρος ανάμεσα στα μικρά χείλη μέχρι την είσοδο του κόλπου και την ουρήθρα. Στο οπίσθιο μέρος του προδόμου υπάρχουν οι απολήξεις των βαρθολινείων αδένων. Πρόκειται για δύο μικρούς αδένες, έναν σε κάθε πλευρά, που τα στόμιά τους βρίσκονται πλαγίως του παρθενικού υμένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν βλέννη που λιπαίνει το εσωτερικό του κόλπου κατά τη συνουσία.

Οι βολβοί του προδόμου σχηματίζονται από στυτικό ιστό και βρίσκονται αριστερά και δεξιά από την είσοδο του κόλπου. Αποτελούνται από τους βολβοσηρραγώδεις μύες, οι οποίοι στον άντρα σχηματίζουν το σώμα του πέους.

Η κλειτορίδα είναι το ανάλογο του ανδρικού πέους με τη διαφορά ότι στον άνδρα η ουρήθρα βρίσκεται εντός του πέους ενώ η κλειτορίδα διαχωρίζεται από αυτήν. Περιέχει σηρραγώδη σώματα και αποτελείται από δύο σκέλη τα οποία μετά την ένωσή τους σχηματίζουν το σώμα της. Το ελεύθερο μέρος είναι η βάλανος που καλύπτεται από την πόσθη. Η βάλανος λόγω των νευρικών απολήξεων, διεγείρεται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ο παρθενικός υμένας είναι πτυχή του βλεννογόνου του κόλπου που βρίσκεται στην είσοδό του. Συνήθως δεν είναι άτρητος, αλλά διαθέτει άνοιγμα, το σχήμα του οποίου ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Τα τμήματα του παρθενικού υμένα που παραμένουν μετά τη συνουσία ονομάζονται μύρτα.

Οι αδένες του Skene ή παραουρηθρικοί αδένες είναι κάτι ανάλογο του προστάτη και τα στόμιά τους εκβάλλουν στην είσοδο του κόλπου.

Η αιμάτωση των έξω γεννητικών οργάνων γίνεται από την έσω αιδοιϊκή αρτηρία, η οποία στα μικρά χείλη καταλήγει στη ραχιαία αρτηρία της κλειτορίδας. Οι φλέβες ακολουθούν την πορεία των αρτηριών, αλλά σε αυτές φτάνει αίμα από το κυστεοκολπικό πλέγμα και τις κάτω αιμορροϊδικές φλέβες.

Η νεύρωση προέρχεται από το αιδοιϊκό νεύρο, που σχηματίζεται από το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο ιερό νεύρο, και από το λαγονοβουβωνικό νεύρο.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies