Αρχική Μωρό 0-2Πρακτικός Οδηγός Το ημερολόγιο του μωρού!

Το ημερολόγιο του μωρού!

από kmir

hmerologioΜη πάει το μυαλό σας στα καθιερωμένα χρήσιμα και λειτουργικά αντικείμενα που όλες οι μητέρες γνωρίζουμε (πάνες, εσώρουχα, ρούχα εξόδου από το μαιευτήριο κ.α.).

Της Βαρβάρας Γεωργαντέλλη, βρεφονηπιοκόμου στο «ΜΗΤΕΡΑ»

Θέλω να σας επισημάνω ένα άλλο αντικείμενο που σχεδόν ποτέ καμία μητέρα δεν έχει μαζί της τις πρώτες ώρες της ζωής του παιδιού της. Ίσως κάποια στιγμή της το φέρει ένας φίλος ως δώρο.

Θα μου πείτε ότι με όλη την ταλαιπωρία αυτό θα έχουμε μαζί; Δεν θα έχουμε χρόνο για μας, θα έχουμε για αυτό;

Ο λόγος για το Ημερολόγιο. Εκεί η μητέρα καταγράφει, περιγράφει, παραθέτει εικόνες, σκέψεις, γεγονότα που θεωρεί εκείνη σημαντικά για το παιδί της.

Οι εικόνες που «τρέχουν» μπροστά στα μάτια της είναι μοναδικές και οι μέρες φεύγουν σαν «νεράκι». Προσπαθώντας να ζήσει το τώρα η μητέρα και να απολαύσει όλες τις όμορφες στιγμές του παιδιού της, δεν έχει χρόνο να σκεφτεί ή να τις επαναφέρει στη μνήμη της, είναι τόσες πολλές που δεν μπορεί να επιλέξει αρκετές για να τις θυμάται.

Η άμεση όμως καταγραφή όλων των στιγμών(το βράδυ πριν κοιμηθεί, την ώρα που κοιμάται το παιδί της ή την ώρα που απασχολεί το παιδί ο άλλος γονέας), τη βοηθάει να ανατρέχει πιο εύκολα σε αυτές και να τις θυμάται όλες, όποτε το επιθυμήσει.

Δεν πρέπει να ξεχνάει πως ότι γράφει κάποια στιγμή θα τα διαβάσει και το παιδί της!

Εκεί καταγράφονται γεγονότα που αφορούν τη προσωπική ζωή του παιδιού και μόνο σε εκείνο θα πρέπει να δοθεί. Κανείς άλλος δεν πρέπει να το δει. Εκείνο θα αποφασίσει αργότερα με ποιον θα το μοιραστεί.

Στο εμπόριο υπάρχουν ημερολόγια, με φωτογραφίες, με ζωγραφιστές εικόνες. Θα μπορούσε να είναι και ένα επιμελημένο χειροποίητο βιβλίο που να περιέχει λευκά ή χρωματιστά φύλα και να διακοσμείται σταδιακά από τον γονέα.

Εκτός από τις στιγμές – καλές ή κακές- που θα καταγράφονται, μπορούν να μπουν φωτογραφίες του παιδιού με τα «κατορθώματά» του, αλλά και αντικείμενα που στιγματίζουν τα παιδιά κατά περιόδους (αν είναι μεγάλα τα αποθηκεύουμε σε ένα κουτί που θα συνοδεύει το Ημερολόγιο).

Για το παιδί αργότερα όταν μεγαλώσει και ανατρέξει στο ημερολόγιο, θα έχει μία «εικόνα» της ζωής του μέσα από τα μάτια των γονιών του.

Εκεί θα ανακαλύψει τη μοναδικότητα της προσωπικότητάς του και θα αισθανθεί ότι πάντα ήταν σημαντικό μέλος της οικογένειας. Θα αισθανθεί πιο κοντά στους γονείς του.

Θα ανακαλύψει πτυχές της ζωής του. Εκεί θα βρει τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντικό ήταν και είναι για τους γονείς του από τη πρώτη στιγμή της γέννησής του.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού το παιδί θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και θα μπορεί να ολοκληρωθεί και να ενισχυθεί ως προσωπικότητα.

Θα βρει όλα τα στοιχεία του εαυτού του, θα δει ποιος είναι και θα το διευκολύνει να συνδέσει το περιβάλλον του με αυτό.

Κάντε ένα επιπλέον «έξοδο» για το μαιευτήριο. Αν δεν το έχετε κάνει για το ακόμα, κάντε το, το συντομότερο δυνατό!\

Μη χάνετε στις στιγμές του παιδιού σας. Είναι μία σημαντική κληρονομιά. Αξίζει!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies