Αρχική Παιδί 2-6Εκπαίδευση H σχολική χρονιά αρχίζει! (α’ μέρος)

H σχολική χρονιά αρχίζει! (α’ μέρος)

από kmir

mathisiakes dyskoliesΟι μαθητές περιμένουν με αγωνία και χαρά την αρχή του σχολείου. Διαλέγουν την τσάντα τους, παίρνουν καινούρια τετράδια και μολύβια.

Της Έρης Μπασιούκα, Σωματικής ψυχοθεραπεύτριας, Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Είναι χαρούμενοι και ξεκούραστοι και για αυτό τις πρώτες μέρες ξυπνούν νωρίς το πρωί, τακτοποιούν τα πράγματά τους και πηγαίνουν για ύπνο στην ώρα τους.

Σύντομα όμως τα προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται. Τα παιδιά αρχίζουν να δυσανασχετούν για το σχολείο. Τους αρέσει το διάλειμμα και αρνούνται να διαβάσουν τόσα μαθήματα. Θέλουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και αναπολούν την ανεμελιά του καλοκαιριού.

Πώς μπορούμε να κάνουμε αυτό το σχολικό έτος διαφορετικό από όλα τα άλλα; Πώς μπορούμε να πάρουμε τις ελπίδες και τις επιθυμίες μας για θετική αλλαγή και να τις μετατρέψουμε σε πραγματικότητα;

Η μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές στην αρχή της σχολικής χρονιάς είναι δύσκολη για όλους, γονείς και παιδιά.

Πράγματι είναι μια μεγάλη αλλαγή και σαν οποιαδήποτε αλλαγή που συμβαίνει στη ζωή μας μπορεί να φέρει νευρικότητα, ανησυχία και ευερεθιστότητα. Αυτή τη μεταβατική περίοδο τα παιδιά έχουν να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις, όπως είναι οι άγνωστοι εκπαιδευτικοί, οι νέοι συμμαθητές, το απαιτητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και οι προσωπικές δυσκολίες που έχει το κάθε παιδί.

Στην προσπάθεια αυτή το κάθε παιδί λειτουργεί διαφορετικά. Μπορεί να τσακώνεται πιο συχνά με τα αδέλφια του, να εκφράσει τα συναισθήματά του ή να αποσυρθεί.

Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι γονείς από την πλευρά τους δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και η οικογενειακή ατμόσφαιρα διαταράσσεται.

Είναι σημαντικό τώρα που είμαστε ακόμη στην αρχή της σχολικής χρονιάς να αποφύγουμε να παγιωθεί το αρνητικό κλίμα μέσα στο σπίτι μας.

Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, γονείς και παιδιά, αφού αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας.

-Οργανώστε ένα οικογενειακό συμβούλιο, όπου ο καθένας ισότιμα και ελεύθερα θα εκφράσει τις επιθυμίες του.

-Καταγράψτε τις ανάγκες ατομικές και οικογενειακές.

-Φροντίστε να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και ιεραρχήστε τους.

-Φτιάξτε ένα οικογενειακό πρόγραμμα, το οποίο εκτός από τις υποχρεώσεις να περιλαμβάνει και ελεύθερο χρόνο!

-Εξασφαλίστε τον απαραίτητο χρόνο για να κάνετε κάτι που επιθυμείτε και το αναβάλλετε από χρονιά σε χρονιά.

-Ορίστε χρονοδιάγραμμα για κάθε στόχο.

-Δεσμευτείτε μικροί και μεγάλοι για την τήρηση των αποφάσεών σας.

Υιοθετώντας μια πιο θετική και πιο δυναμική στάση απέναντι στη ζωή, φροντίζουμε έμπρακτα τον εαυτό μας. Όσο πιο φροντισμένοι είμαστε τόσο μεγαλύτερες επιτυχίες έχουμε!

Περισσότεροι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι γονείς να φροντίσουν τα παιδιά τους ώστε να έχουν μια επιτυχημένη σχολική χρονιά παρουσιάζονται στο β’ μέρος.

Καλή,δημιουργική και χαρούμενη σχολική χρονιά!!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies