Αρχική Ειμαι Μαμά & ΓυναίκαΕλέυθερος Χρόνος - Διασκέδαση Η φροντίδα των μαγειρικών σκευών!

Η φροντίδα των μαγειρικών σκευών!

από kmir

oikiaka-proionta-enocha-gia-karkino-160Τα περισσότερα μαγειρικά σκεύη και μικροεργαλεία της κουζίνας συνοδεύονται, με οδηγίες για τη χρήση, τον καθαρισμό και τη συντήρησή τους.

Συνήθως μετά από λίγο καιρό ελάχιστη σημασία δίνουμε στις οδηγίες αυτές. Κι όμως, η σωστή φροντίδα των σκευών εξασφαλίζει όχι μόνο τη δική τους μακροζωία αλλά και τη δική μας υγεία.

Γενικά, να αποφεύγετε τη χρήση ισχυρών καθαριστικών και κυρίως σκληρού σύρματος ή αιχμηρών εργαλείων για να απαλλάξετε τα μεταλλικά σκεύη σας από ξεραμένα λίπη και κολλημένα υπολείμματα τροφών. Το νερό και το σαπούνι αλλά και φυσικά καθαριστικά όπως το αλάτι και το ξύδι, είναι εξίσου αποτελεσματικά και συγχρόνως ασφαλή και πάντοτε διαθέσιμα σε κάθε σπίτι.

Κολλημένα λίπη σε γυάλινα ή μεταλλικά σκεύη: φροντίστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να μουλιάσετε το σκεύος, για να αποφύγετε στη συνέχεια το τρίψιμο. Γεμίστε το με νερό, προσθέστε λίγο απορρυπαντικό ή σόδα και αφήστε το να πάρει μια βράση. Αφού μουλιάσει για 1 περίπου ώρα, επιχειρήστε να βγάλετε τα κολλημένα λίπη, χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα, για να μη χαράξετε την επιφάνεια του σκεύους. Ξεπλύντε με άφθονο κρύο νερό και σκουπίστε το ενώ είναι ακόμη λίγο υγρό, για να μη μείνουν λεκέδες.

Καμένα υπολείμματα φαγητού σε σκεύη ψησίματος: αν το φαγητό σας «αρπάξει» και κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας ή του ταψιού, γεμίστε το με νερό και προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας αλάτι. Αφήστε να μουλιάσει όλη τη νύχτα και το πρωί βάλτε το στη φωτιά να πάρει μια βράση, πριν το τρίψετε με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα. Αφού ξεκολλήσουν τα καμένα λίπη, πλύντε το σκεύος με νερό και σαπούνι κουζίνας και ξεβγάλτε το καλά.

Τα αντικολλητικά σκεύη χρειάζονται ειδική φροντίδα. Μην τα τρίβετε με σύρμα, γιατί θα καταστρέψετε με τον καιρό την ειδική τους επικάλυψη που τα κάνει αντικολλητικά. Προτιμήστε ένα μαλακό σφουγγαράκι και άφθονη σαπουνάδα για τον καθαρισμό τους.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies