Αρχική Είμαι ΈγκυοςΣτάδια Εγκυμοσύνης Η 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης!

Η 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης!

από kmir

egkimosini iliosΜερικά από τα πιο προηγμένα λειτουργικά συστήματα τους σώματός του μωρού, όπως το κυκλοφορικό και το ουροποιητικό σύστημα λειτουργούν κανονικά.

Τα μάτια του μωρού σας αρχίζουν να κάνουν κάποιες αμυδρές κινήσεις αλλά είναι ακόμη κλειστά. Μπορεί ωστόσο να ανιχνεύσει αλλαγές στο φως από τα λεπτά του βλέφαρα.

Το μωρό σας μπορεί να παίζει με το ομφάλιο λώρο (αρπάζοντας και αφήνοντας τον) ο οποίος είναι συνδεδεμένος χαμηλά με την κοιλιά του μωρού σας.

Τα νύχια στα δάκτυλα των χεριών έχουν σχηματιστεί. Το έμβρυο έχει τώρα το μέγεθος ενός αχλαδιού.

Μέγεθος εμβρύου: 10-12 εκατοστά

Βάρος εμβρύου: 80-95 γραμμάρια

Η μαμά: Το έμβρυο θα αρχίσει να κινείται πιο συχνά και έτσι πιθανόν να αρχίσετε να νιώθετε κάποιες «πεταλούδες» στην κοιλιά σας. Το στήθος σας συνεχίζει να μεγαλώνει όπως και η μήτρα σας και τώρα ζυγίζει περίπου 250 γραμμάρια.

Είναι επίσης πιθανόν να αισθάνεστε και πόνους που προκαλούνται από τους συνδέσμους που τεντώνονται στην κοιλία σας. Αυτοί οι πόνοι είναι συνήθως προσωρινοί αλλά η ανάπτυξη της μήτρας θα δώσει πρόσθετη πίεση στη μέση σας.

Ακόμη αυξάνεται και η ποσότητα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το μωρό σας, περίπου στα 250 χιλιοστόλιτρα.

Πολλές γυναίκες βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται περίπου 2.2 έως 4.5 κιλά . Μαζί με την αύξηση του βάρους θα σας ανοίξει η όρεξη. Είναι φυσιολογικό!

Του Άρη Χ. Τσιγκρή, μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος, www.aristsigkris.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies