Αρχική Είμαι ΈγκυοςΤοκετός H παρουσία του μπαμπά στον τοκετό…

H παρουσία του μπαμπά στον τοκετό…

από kmir

MpampasToketos«Ο άντρας μου θέλει να είναι παρών κατά την διάρκεια του τοκετού… θα με βοηθήσει αυτό;»

Από τον Στέφανο Χανδακά- μαιευτήρα, ενδοσκοπικό χειρουργό, γυναικολόγο

Για πολλούς νέους μπαμπάδες η παρουσία τους στον τοκετό μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο πολλοί θέλουν να μοιραστούν τις στιγμές αυτές με τη σύντροφό τους, είναι μια μαγική εμπειρία που αξίζει να ζήσουν μαζί!

Πως θα σας βοηθήσει η παρουσία του συντρόφου σας κατά την διάρκεια του τοκετού!
Με το πέρασμα των χρόνων και στηριζόμενοι πάνω σε τελευταίες έρευνες, η ενεργός συμμετοχή του συντρόφου σε όλη τη διάρκεια του τοκετού επηρεάζει θετικά τόσο τη σχέση του ζευγαριού, όσο κι εκείνη ανάμεσα στον πατέρα και το μωρό. Αυτό οφείλεται στο ότι οι σύντροφοι, με το να παρευρίσκονται στον τοκετό έρχονται σε επαφή με το μωρό από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής του, δένονται μαζί του τόσο ουσιαστικά, όσο και η μητέρα και παράλληλα τους δίνεται η ευκαιρία να μείνουν για λίγο μόνοι με το μωρό, έτσι ώστε να μπορούν ελεύθερα να εκφράσουν τη στοργή και την αγάπη του!
Οι μέλλουσες μαμάδες νοιώθουν μια ασφάλεια και εμπιστοσύνη όταν έχουν την στήριξη του συντρόφου τους, η συμμέτοχη του πατέρα στο τοκετό δίνει την αίσθηση της ολοκλήρωσης στο ζευγάρι, γιατί βιώνουν και οι δυο τον ερχομό του παιδιού τους, επιτυγχάνοντας έτσι ένα πρόσθετα δυνατό δεσμό μεταξύ! Το ζευγάρι μοιράζεται την ευτυχία αυτής της εμπειρίας, με αποτέλεσμα να έρχεται ακόμα πιο κοντά και να δένεται μέσα από μια στιγμή που αποτελεί ορόσημο στη ζωή του.
Η παρουσία του πατέρα τον βοηθά να αποκτήσει ενεργό ρόλο σε όλη τη διάρκεια του τοκετού, δίνοντας του το αίσθημα της χρησιμότητας, χωρίς να νοιώθει άσχημα που δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των άλλων.
Τόσο η παρουσία αλλά και η βοήθεια του συντρόφου, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, συντελούν σε μια πιο ανώδυνη και εύκολη γέννα!

Συμπερασματικά, ο ενεργός ρόλος του συντρόφου κατά την εξέλιξη του τοκετού σας βοηθά…
• Να σας εξωτερικεύσει τα έντονα συναισθήματα που νιώθει, την αγάπη του για εσάς και την ευγνωμοσύνη του που φέρνετε στον κόσμο το παιδί του!
• Να «ξεσπάσετε» πάνω του με μεγαλύτερη άνεση τα νεύρα και το άγχος που ίσως σας προκαλούν η πολύωρη αναμονή, οι πόνοι και η κούραση!
• Να απαθανατίσει φωτογραφικά ή με κάμερα αυτές τις μοναδικές στιγμές!
• Να σας κατανοεί και να σας ενθαρρύνει όταν νιώθετε πόνο. Επίσης, μπορεί να σας θυμίζει πώς πρέπει να αναπνέετε στη διάρκεια των συσπάσεων, κάνοντας κι εκείνος τις διάφορες αναπνοές μαζί σας!
• Να διαβιβάζει τις επιθυμίες ή τις απορίες σας στη μαία ή το γιατρό. Θα έχετε έτσι την αίσθηση ότι ελέγχετε την κατάσταση!
• Συμπαράσταση και την αίσθηση ότι δεν είστε μόνη! Οι στιγμές που θα ζήσετε από κοινού μέσα στο μαιευτήριο είναι φορτισμένες, ευαίσθητες, γεμάτες ένταση, συγκίνηση, αγωνία!
• Ένα χάδι, ένα μασάζ στην πλάτη, τα πόδια και τους ώμους, λίγη βοήθεια όταν θελήσετε να μετακινηθείτε ή να αλλάξετε θέση!

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies