Αρχική Μωρό 0-2Θηλασμός Ο θηλασμός βελτιώνει το IQ των παιδιών!

Ο θηλασμός βελτιώνει το IQ των παιδιών!

από kmir

BrainThilasmosΕπηρεάζει ο μητρικός θηλασμός την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου;

Η τεκμηριωμένη ανάλυση μεγάλων επιδημιολογικών ερευνών αποδεικνύει ότι, ο αποκλειστικός θηλασμός σχετίζεται με βελτιωμένα σκορ IQ και καλύτερη νοητική λειτουργία στην μετέπειτα παιδική ηλικία και στην εφηβεία! Προηγούμενες μελέτες μορφολογκής απεικόνισης του εγκεφάλου υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα, αποκαλύπτοντας αυξημένη λευκή ουσία και υποφλοιώδη όγκο γκρίζας ουσίας στον εγκέφαλο εφήβων που είχαν θηλάσει, συγκριτικά με εφήβους που τράφηκαν αποκλειστικά με τεχνητό γάλα.
Μια νέα μεγάλης σημασίας έρευνα από το Brown Unniversity των ΗΠΑ έρχεται να εξετάσει πότε αυτές οι δομικές διαφοροποιήσεις του εγκεφάλου, γίνονται εμφανείς και από πότε μπορούν να ανιχνεύονται διαφορές στην ψυχοκινητική ανάπτυξη που προβλέπουν απώτερα καλύτερες επιδόσεις.

Η τεχνική…
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα, μοναδική τεχνική απεικόνισης για τον εγκέφαλο των βρεφών, την quiet magnetic resonance imaging (MRI), και έτσι συνέκριναν μετρήσεις της μικροδομής λευκής ουσίας (mcDESPOT μέτρηση του τμήματος ύδατος μευλίνης) σε 1333 υγιή παιδιά ηλικίας από 10 μηνών έως 4 χρονών. Η λευκή ουσία περιλαμβάνει τις νευρικές ίνες που συνδέουν τους νευρώνες μεταξύ τους και αυξάνουν την επικοινωνία ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου. Η μυελίνη είναι μια ουσία που περιβάλλει αυτές τις ίνες – δρόμους, μονώνοντάς τες και προστατεύοντάς τες, έτσι που η διαδικασία αύξησης της μυελίνης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής – μυελινοποίηση – συμβαδίζει με την ραγδαία ψυχοκινητική και γλωσσική ανάπτυξη του μικρού παιδιού.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 3 ομάδες, σε εκείνα που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τουλάχιστον 3 μήνες, σε εκείνα που αποκλειστικά πήραν τεχνητή διατροφή, και σε εκείνα που θήλασαν μεικτά, μαζί με υποκατάστατο. Ακόμα σημαντικότερο, μπόρεσαν επίσης να εξετάσουν την σχέση ανάμεσα στην συνολική διάρκεια μητρικού θηλασμού και στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας στους ωριμαζόμενους μετωπιαίους λοβούς.
Όλα τα παιδιά ήταν τελειόμηνα και όλα είχαν παρόμοιο κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, προς αποφυγή παραγόντων σύγχυσης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν θετική σχέση ανάμεσα στην διάρκεια μητρικού θηλασμού και στην μικροδομή λευκής ουσίας. Ήδη από την ηλικία των 2 ετών και έπειτα, η ομάδα παιδιών που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 3 μήνες αποκλειστικά είχαν την σημαντικά μεγαλύτερη, ταχύτερη και πληρέστερη ωρίμανση και αύξηση μυελίνης. Ακολούθησαν τα παιδιά με μεικτό θηλασμό μαζί με υποκατάστατο, ενώ η ομάδα παιδιών με αποκλειστική τεχνητή διατροφή είχαν την λιγότερη ανάπτυξη μευλίνης. Οι διάφορες περιοχές – κλειδιά του εγκεφάλου που βρέθηκαν να ευνοούνται συμβαδίζουν ανατομικά με τις παρατηρούμενες βελτιώσεις στην γλωσσική ανάπτυξη, την γνωσιακή ωρίμανση και τις καλύτερες επιδόσεις συμπεριφοράς σε παιδιά που θήλασαν. Η έξτρα ανάπτυξη ήταν πιο εμφανής σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανάπτυξη της γλώσσας, την νοητική λειτουργία και την λειτουργία των συναισθημάτων.

Οι διαφορές που βρήκαν ήταν εντυπωσιακές: Στα μεγαλύτερα παιδιά, η αύξηση λευκής ουσίας σε εκείνα που είχαν θηλάσει αποκλειστκά για τουλάχιστον 3 μήνες ήταν 20 με 30% παραπάνω σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν θηλάσει καθόλου.
Οι ερευνητές πέρασαν τα παιδιά και από βασικά γνωσιακά τεστ. Στην ομάδα των παιδιών που είχαν θηλάσει αποκλειστικά βρέθηκαν αυξημένα σκορ σε γλωσσικές επιδόσεις, αντίληψη όρασης και έλεγχο κινήσεων.
Οι ερευνητές έκαναν μια ακόμα πιο σημαντική αποκάλυψη. Συγκρίνοντας βρέφη που είχαν θηλάσει για παραπάνω από ένα χρόνο με βρέφη που θήλασαν λιγότερο από έναν χρόνο, βρήκαν στατιστικά σημαντική ενίσχυση της ανάπτυξης του εγκεφάλου στα βρέφη που θήλασαν περισσότερο από έναν χρόνο, ιδιαίτερα στις περιοχές του εγκεφάλου για τον έλεγχο της κινητικότητας. Πόσες φορές ακούσατε ότι ο θηλασμός δεν προσφέρει τίποτα μετά τον χρόνο; Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα ευρήματά τους προσφέρουν καινούργια θέαση ως προς τα πρώιμα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τον μητρικό θηλασμό, και υποστηρίζουν την υπόθεση ότι συστατικά του μητρικού γάλακτος προάγουν την ομαλή και φυσιολογική νευρωνική αύξηση και ωρίμανση της λευκής ουσίας του εγκεφάλου. Οι διαφορές είναι εμφανείς από πολύ νωρίς, από την αρχή της ζωής.
Τα αποτελέσματα και αυτής της μελέτης ηχούν υπερβολικά ήπια, γιατί οι ερευνητές χρησιμοποιούν και πάλι αντίστροφη ορολογία: Εφόσον ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσιολογική διατροφή των βρεφών, δεν είναι ο θηλασμός που προάγει την “καλύτερη” ανάπτυξη της λευκής ουσίας και του εγκεφάλου στα βρέφη και τα νήπια, αλλά είναι η τεχνητή διατροφή με υποκατάστατο και ο μη θηλασμός που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο για μειωμένη μυελινοποίηση και ανάπτυξη του εγκεφάλου, άρα σε μειωμένες ψυχοκινητικές και διανοητικές επιδόσεις και αναπτυξιακό έλλειμμα. Δεν αυξάνει ο καθαρός αέρας την υγεία των πνευμόνων μας τόσο, όσο μειώνει το κάπνισμα και ο μολυσμένος αέρας την υγεία των πνευμόνων μας και προκαλεί αρρώστια.

Η εργασία χρηματοδοτήθηκε από το National Institute of Mental Health των ΗΠΑ.

Πηγή: Deoni SC, Dean DC 3rd, Piryatinksy I, O’Muircheartaigh J, Waskiewicz N, Lehman K, Han M, Dirks H. Breastfeeding and early white matter development: A cross-sectional study. Neuroimage. 2013 May 28. pii: S1053-8119(13)00592-2. doi: 10.1016/j.neuroimage.2013.05.090. [Epub ahead of print].

Μετάφραση- Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC, www.pediatros-thes.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies