Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΨυχολογία Γιατί τα παιδικά τραύματα δεν ξεπερνιούνται;

Γιατί τα παιδικά τραύματα δεν ξεπερνιούνται;

από kmir

4. Μπορεί το παρελθόν να ξεπερνιέται αλλά να μένει ακόμη η οδυνηρή ανάμνηση
Μερικοί βρίσκουν πολύ επίπονη την ιδέα της επιστροφής στο παρελθόν. Άλλοι μπορεί να είναι πρόθυμοι να το κάνουν, αλλά θεωρούν ότι είναι αδύνατο να λύσουμε το συνοθύλευμα των εμπειριών της παιδικής ηλικίας. Συχνά το μόνο που απομένει είναι μια πλωτή αίσθηση του άγχους. Ο πόνος γίνεται δύσκολος να εξαλειφθεί όταν η πηγή της δεν μπορεί να εντοπιστεί.

5. Η αναζήτηση ανακούφισης ενδέχεται να είναι αβέβαιη.
Πολλές φορές, είναι ακατόρθωτο να κάνεις τους υπεύθυνους για την τραυματική εμπειρία να αναλάβουν την ευθύνη για ένα οδυνηρό παρελθόν. Εκείνος που ευθύνεται μπορεί να μην είναι πλέον ζωντανός, τη στιγμή που το τραυματισμένο πρόσωπο βρίσκει την πηγή της αγωνίας του ή αισθάνεται έτοιμο να το αντιμετωπίσει. Μπορεί να είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι εκείνος που κακοποίησε, δεν πρόκειται ποτέ να λογοδοτήσει για τις πράξεις του ή ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για την ανάπτυξη μιας πιο υγιούς σχέσης.

6. Μπορεί να ζητηθούν απαντήσεις σε άλλους και όχι από τον εαυτό τους.
Συχνά ένα πρόσωπο προσπαθεί να βρει σε άλλους αυτό που έλειπε από τη ζωή του, σε μια προσπάθεια να διορθώσει το παρελθόν. Ή μπορεί να ζητά την έγκριση μέσω της εξάρτησης και να κάνει οτιδήποτε για να διατηρήσει την ειρήνη ή να κερδίσει την αγάπη των άλλων. Έτσι, αντί να αποτιμούν τις δικές τους ανάγκες, ξοδεύουν την ενέργειά τους προσπαθώντας να γίνουν άξιοι της αγάπης των άλλων, συχνά δεχόμενοι περαιτέρω κακοποίηση κατά τη διαδικασία.

7. Τα συναισθήματα μπορεί να απομονωθούν.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φροντίδα γίνεται πάρα πολύ επικίνδυνη για το παιδί, έτσι ώστε οι ίδιοι να μουδιάζουν το συναίσθημα. Αυτό, όχι μόνο βλάπτει την ικανότητα τους να οικοδομήσουν υγιείς σχέσεις, αλλά περιπλέκει και αργότερα τις μετέπειτα προσπάθειες τους να έχουν πρόσβαση στα συναισθήματα που απαιτούνται για την επούλωση.

8. Μπορεί να είναι δύσκολο να φιμώθουν οι εσωτερικές φωνές.
Τα παιδιά πιστεύουν όλα τα πράγματα που τους λένε για τον εαυτό τους. Αν αυτά τα πράγματα είναι αρνητικά-ότι δηλαδή είναι άχρηστα, τεμπέλικα, ηλίθια, άσχημα, μια αποτυχία ή ποτέ δεν θα τους υπολογίσουν τόσο όσο σε σχέση με τα αδέρφια τους- μπορεί να τα αφήσει τόσο ανάξια για μια καλύτερη ζωή όσο και ανίκανα να αλλάξουν.

Ενώ κάθε ένα από αυτά τα σενάρια αμφισβητεί τη θεραπεία, κανένα δεν την απαγορεύει. Για πολλούς ανθρώπους, η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής ανάμεσά τους, με προσεγγίσεις όπως όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τις αρνητικές σκέψεις και η μέθοδος EMDR, μια μορφή ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να ανακτήσει, επεξεργαστεί και να επιλύσει τραύματα του παρελθόντος.

Πρόσθετες τεχνικές και φάρμακα είναι στον ορίζοντα, όσο η έρευνα αυξάνει την κατανόηση των επιδράσεων του τραύματος για το μυαλό και το σώμα. Μπορεί μια μέρα, για παράδειγμα, να είναι σε θέση να εμποδίσει απλά κακές αναμνήσεις που σχετίζονται με το τραύμα, προτείνει η έρευνα.

Επίσης, είναι ενθαρρυντικό ότι οι ερευνητές και οι θεραπευτές φθάνουν στο σημείο να καταλάβουν ότι υπάρχει μια μικρή «θετική» επένδυση των αρνητικών εμπειριών: Μερικές φορές μπορεί να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα. Μπορεί να μεταφέρουν ένα άσχημο βάρος από το παρελθόν που βαραίνει ένα πρόσωπο, αλλά μπορεί επίσης να τα δυναμώσει.

 

 

www.psychologynow.gr

 

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies