Αρχική Μωρό 0-2Ανάπτυξη Γιατί τα μωρά κοιμούνται τόσες πολλές ώρες;

Γιατί τα μωρά κοιμούνται τόσες πολλές ώρες;

από kmir

Το νεογέννητο που ξυπνά μόνο για να φάει και στη συνέχεια ξανακοιμάται, δεν έχει κανένα πρόβλημα και αυτή η κατάσταση θα πρέπει να θεωρείται ένδειξη φυσιολογικής βρεφικής υγείας.

Υπάρχουν βεβαίως και οι νέοι γονείς που ανησυχούν πως ο υπερβολικός ύπνος του βρέφους δείχνει κάποια δική τους ανεπάρκεια σε γονικές δεξιότητες. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Εφόσον οι γονείς σιγουρευτούν πως μεγαλώνουν το μωρό τους σε ένα υγιές και άνετο περιβάλλον, πως αυτό τρέφεται καλά, διατηρείται καθαρό και έχει κάποιες διαλείπουσες περιόδους εγρήγορσης, τότε δεν υπάρχει καμία ανεπάρκεια από πλευράς τους.

Τα μωρά κοιμούνται επειδή έχουν ανάγκη τον ύπνο και όχι επειδή οι γονείς τους είναι ανεπαρκείς ή δεν κάνουν σωστά όσα πρέπει. Φυσικά, καθώς το βρέφος θα αρχίσει να μεγαλώνει, οι γονείς θα διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο, βοηθώντας το παιδί να αναπτύξει συνήθειες ύπνου που συνάδουν με αυτές της υπόλοιπης οικογένειας. Αλλά αυτό θα έρθει με τον καιρό.

Μην ανησυχείτε, επίσης, αν το παιδί σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας, επειδή κοιμήθηκε πολύ στη διάρκεια της ημέρας. Ούτε να επιχειρείτε να κρατάτε τα μωρά ξύπνια στη διάρκεια της ημέρας, ακόμα κι αν είναι φανερό ότι νυστάζουν, προκειμένου να κοιμηθούν περισσότερο (και να μη σας ξυπνήσουν…) στη διάρκεια της νύχτας. Τα μωρά έχουν δικό τους εσωτερικό ρολόι και δεν λειτουργούν συμβατικά.

Αφήστε τα μωρά να κοιμούνται όταν και όσο θέλουν αυτούς τους πρώτους μήνες που είναι τόσο κρίσιμοι για την φυσιολογική τους ανάπτυξη και μην ανησυχείτε αν το μωρό κοιμηθεί πάρα πολύ ούτε για το ποιες είναι οι ώρες του 24ώρου που κοιμάται περισσότερο, αν δηλαδή είναι ημέρα ή νύχτα. Σε κάθε περίπτωση το μωρό… ξέρει καλύτερα.

 

medinova.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies