Αρχική Πριν την εγκυμοσύνηΠροετοιμασία Γιατί κρυώνω διαρκώς;

Γιατί κρυώνω διαρκώς;

από kmir

Happy young motherΟ χειμωνιάτικος καιρός δεν είναι πάντα η μοναδική αιτία για την ευαισθησία μας στο ψύχος.

Γι’ αυτήν ενδέχεται να ευθύνονται κάποιες κακές συνήθειες, αλλά και ήπιες ή σοβαρές ασθένειες.

Θα ορκιζόσασταν ότι βρίσκεστε στην Ανταρκτική, κι όμως στην πραγματικότητα κάνετε βόλτα με τον κολλητό σας στην Ερμού. Εκείνος φορά ένα ελαφρύ τζάκετ και περπατά ανέμελος, ενώ εσείς τουρτουρίζετε, παρότι έχετε ντυθεί σαν κρεμμύδι. Και αυτό δεν αποτελεί σπάνιο περιστατικό, αλλά μια κατάσταση πολύ γνώριμη, που σας ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Γιατί άραγε έχετε λιγότερες αντοχές στο κρύο απ’ ό,τι οι γύρω σας;

Φαίνεται πως κάποιος παράγοντας σαμποτάρει τη θερμορύθμιση, δηλαδή τη φυσική ικανότητα του οργανισμού σας να κρατά σταθερή τη θερμοκρασία του, ακόμη και όταν εκείνη του περιβάλλοντος αλλάζει.

Χάλασε ο… θερμοστάτης!

Ο κ. Θεόδωρος Ανδρουτσάκος, παθολόγος, εξηγεί: «Κυρίαρχο ρόλο στη θερμορύθμιση παίζει ο υποθάλαμος, μια περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το στέλεχος και δρα ενώνοντας το νευρικό με το ενδοκρινικό μας σύστημα. Σε φυσιολογικές καταστάσεις η ημερήσια παραγόμενη θερμότητα του οργανισμού μας καθορίζεται από το βασικό μας μεταβολισμό, ενώ σε συνθήκες ψύχους ο υποθάλαμος δέχεται μηνύματα από το δέρμα να παγιδεύσει θερμότητα με διάφορους τρόπους: μείωση της ποσότητας του εκκρινόμενου ιδρώτα, ανόρθωση των τριχών, αγγειοσύσπαση (οδηγώντας το αίμα στα εσωτερικά όργανα προκειμένου να διατηρηθούν ζεστά) και σύσπαση των σκελετικών μυών, καθώς και κατανάλωση λίπους για την παραγωγή ενέργειας».

Ο ειδικός διευκρινίζει ότι, όταν η μετάβαση από τη ζέστη στο κρύο γίνεται προοδευτικά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την εναλλαγή των εποχών, παρατηρείται αύξηση της έκκρισης των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους επιταχύνουν το βασικό μεταβολισμό μας και οδηγούν σε ενίσχυση της παραγόμενης θερμότητας καθημερινά.

Τι γίνεται όμως όταν η παραπάνω διαδικασία δεν εκτελείται ομαλά;

Τότε ο οργανισμός δυσκολεύεται να μας θωρακίσει απέναντι στο κρύο. Και γι’ αυτή του την αδυναμία ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες.

Μην κουκουλώνετε το πρόβλημα!

Η δυσανεξία στο ψύχος μπορεί να είναι απλώς αποτέλεσμα μιας εξαντλητικής δίαιτας, αλλά και ένδειξη κάποιας ήπιας ή σοβαρότερης ασθένειας. Τι μπορεί να ευθύνεται, λοιπόν, για το ότι τα άκρα σας στη διάρκεια του χειμώνα μοιάζουν με… παγάκια;

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies