Αρχική Μωρό 0-2Υγεία Γιατί κλαίει το μωρό;

Γιατί κλαίει το μωρό;

από kmir

Μπορεί να κακομάθω το μωρό;

Όπως φαίνεται και από τις ερωτήσεις τους στον ψυχολόγο, πολλοί γονείς αγωνιούν όταν το μωρό τους κλαίει και πανικοβάλλονται επειδή δεν ξέρουν πώς πρέπει να αντιδράσουν. Κάποιοι φοβούνται ότι αν δεν ανταποκριθούν σύντομα η αρνητική διάθεση του παιδιού κλιμακώνεται και δεν αντέχουν το κλάμα του όταν κοιμούνται τη νύχτα, ή σε δύσκολες στιγμές της μέρας και σε δημόσιους χώρους.

Συχνά αποφεύγουν να βάλουν όρια ακόμη και για θέματα που προκύπτουν σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως αυτό του αποχωρισμού, της τουαλέτας ή του αν θα κοιμούνται μαζί με το παιδί, επειδή δυσκολεύονται να διαχειριστούν το κλάμα ή παρόμοιες αντιδράσεις.

Απ΄την άλλη, αναρωτιούνται αν πρέπει να ανταποκρίνονται σε κάθε γκρίνια ή κραυγή, φοβούμενοι ότι εάν ενδίδουν στο κλάμα και υποκύπτουν σε «αυτό που θέλει το παιδί», τότε το κακομαθαίνουν ή δημιουργούν κακό προηγούμενο.

Αυτή η σύγχυση των γονέων ως προς το πώς πρέπει να αντιδράσουν στο παιδικό κλάμα, αντανακλά τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που έχουν γραφτεί κατά καιρούς για αυτό το θέμα.

Παλιότερα πίστευαν πως ο καλός γονέας πρέπει να αντιστέκεται όταν κλαίει το μωρό ώστε να του σπάσει το θυμό και το πείσμα, αλλιώς θα κακομάθει και θα γίνει απείθαρχο στο παρόν και το μέλλον.

Σήμερα ξέρουμε ότι βρέφη κάτω των 3 μηνών δε διαθέτουν τη νοητική ικανότητα να εκμεταλλεύονται ή να χειρίζονται τους άλλους, και με αυτή τη λογική δε μπορούν να κακομάθουν. Απλώς κλαίνε όταν κάτι δεν πάει καλά, όπως όταν είναι λερωμένα, πεινούν, κουράστηκαν ή τρόμαξαν.

Είναι από τους τρεις μήνες και μετά που το μωρό μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη συμπεριφορά του για να επικοινωνήσει με τους γύρω του και να τους κατευθύνει προς αυτά που έχει ανάγκη. Το κλάμα είναι ένας τέτοιος τρόπος συμπεριφοράς όπως και το γέλιο ή τα παιχνίδια. Η συνεχής και επαναλαμβανόμενη έλλειψη ανταπρόκρισης σε ένα μωρό από τους γονείς ή όποιον άλλον το φροντίζει, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του.

Μετά την ηλικία των 3 μηνών και καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι γονείς θα πρέπει να αξιολογούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κλαίει το παιδί τους και να αντιδρούν ανά περίπτωση με υπομονή και ευελιξία.

Για το παιδικό κλάμα ισχύει, όπως και για άλλα θέματα των παιδιών, πως κάθε στιγμή χρειάζεται διαφορετικές αντιδράσεις από τους γονείς.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μην αμφισβητείται η αγάπη, η αποδοχή και ο σεβασμός από την πλευρά των γονέων προς το παιδί, αλλά και η ύπαρξη συγκεκριμένων και απαράβατων ορίων και κανόνων.

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies