Αρχική ΔιάφοραΤο νέο της ημέρας! Γιατί είναι λάθος να λαμβάνετε τα υγρά φάρμακα με κουτάλι;

Γιατί είναι λάθος να λαμβάνετε τα υγρά φάρμακα με κουτάλι;

από kmir

symboules fagitoΑν μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσατε κοινά κουτάλια από το σπίτι για τη λήψη των υγρών φαρμάκων, κάνατε λάθος.

Έλληνες ερευνητές διαπιστώνουν, μέσα από τη μελέτη τους, ότι με την τακτική αυτή αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος υπερβολικής δόσης, λόγω της ποικίλης χωρητικότητας των κουταλιών.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τη δόση φαρμάκων που χορηγείται με 71 διαφορετικά κουταλάκια του γλυκού και 49 κουτάλια σούπας που ήταν διαθέσιμα σε 25 οικογένειες στη Αττική.

Όπως διαπιστώθηκε, η χωρητικότητα των κουταλιών του γλυκού κυμάνθηκε από 2.5 ml ως 7.3 ml, με έναν μέσο όγκο 4.4 ml.

Την ίδια ώρα, η χωρητικότητα των κουταλιών σούπας κυμάνθηκε από 6.7 ml ως 13.4 ml, με έναν μέσο όρο 10.4 ml.

«Οι διαφορές μεταξύ των μεγεθών των κουταλιών ήταν μεγάλες και δεν αντιπροσώπευαν την κατάλληλη δοσολογία που αναγράφεται στα διαθέσιμα στο εμπόριο φάρμακα. Ένας γονιός που χρησιμοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα κουταλάκια του γλυκού θα έδινε στο παιδί του 192% περισσότερο φάρμακο από έναν γονιό που χρησιμοποιεί το μικρότερο κουταλάκι του γλυκού. Επίσης η διαφορά για τα κουτάλια σούπας ήταν 100%. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ένα παιδί να λαμβάνει υπερβολική ή ανεπαρκή δόση», σχολιάζουν οι ερευνητές που εκπόνησαν τη μελέτη.

Για τους λόγους αυτούς, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να χρησιμοποιούν ιατρικές σύριγγες, προκειμένου να δίνουν υγρά φάρμακα στα παιδιά.

Μάλιστα, η μέθοδος αυτή είναι αποτελεσματικότερη εάν τα παιδιά είναι πολύ μικρά ή απρόθυμα να πάρουν το φάρμακο.

Η μελέτη με τίτλο «Ανακρίβειες στη δοσολογία φαρμάκων με τα κουτάλια σούπας/γλυκού», δημοσιεύτηκε διεθνές ιατρικό περιοδικό «International Journal of Clinical Practice».

www.onmed.gr

Δειτε επισης...

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την βελτιστοποίηση της πλοήγησής σας. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Προστασίας Δεδομένων & Cookies